Topul profitabilității: Ce bănci le-au adus acționarilor cei mai mulți bani în ultimul deceniu

Alexandra Pele 11/09/2018 | 11:15 Financiar
Topul profitabilității: Ce bănci le-au adus acționarilor cei mai mulți bani în ultimul deceniu

Trăgând linie, băncile de la nivel local au ieșit pe plus în ultimul deceniu, în ciuda crizei care le-a înroșit bilan­țu­rile. Profiturile se apropie de maxi­mele isto­rice din perioada de boom, dar și economia de capacitatea maximă.

 Acest articol a apărut în numărul 48 (10-23 septembrie) al revistei NewMoney

Băncile din România au realizat în ulti­mul deceniu un profit net de aproape 14 miliarde de lei, echivalentul a 3,5 miliarde de euro, reiese din calculele NewMoney pe baza datelor Băncii Naționale a României (BNR). Sistemul bancar a mers pe „roșu“ în patru dintre cei zece ani analizați, consemnând pierderi de aproape două miliarde de euro, în restul intervalului consemnând profituri de aproximativ 5,3 miliarde de euro. Cel mai bun an a fost 2008, însă rezultatele din 2017 s-au apropiat de cele de dinainte de criză. Recesiunea care a dus la încetinirea activității multor companii și la scă­derea veniturilor populației a îngroșat implicit și nivelul creditelor neperformante din bilanțurile băncilor. De suferit a avut și intermedierea financiară, capitol la care băncile nu s-au redresat nici în perioada de creștere economică pe care România o traversează la ora actuală. Din acest punct de vedere, ne clasăm pe ultimul loc în UE, activitatea bancară ne­reușind să țină pasul evoluției PIB-ului, așa încât, acest indicator scade an de an.

Anul trecut, 80%, respectiv 27 de bănci au raportat un profit cumulat de peste 1,1 miliarde de euro, cel mai bun rezultat aparținând BRD, care și-a răsplătit acționarii francezi cu profituri de aproape 310 milioane de euro. Evoluția s-a datorat, în principal, „reducerii cheltuielilor cu ajus­tă­rile pentru depreciere cu 2,5 miliarde de lei, această influență pozitivă fiind însă diminuată de scăderea cu 466,7 milioane de lei a profitului operațional și de crește­rea cu 794,1 milioane de lei a cheltuielilor cu impozitul pe profit“, notează analiștii băncii centrale, în raportul din 2017.

FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

 

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.