Topul industriei de ciment: investițiile anemice în infrastructură și-au pus amprenta pe businessul marilor jucători

NewMoney 08/06/2017 | 12:03 Ştiri
Topul industriei de ciment: investițiile anemice în infrastructură și-au pus amprenta pe businessul marilor jucători

Cei trei mari jucători din industria cimentului, Holcim, CRH și Heidelbergcement, au ajuns anul trecut la afaceri cumulate de aproape 2,7 miliarde de lei, în scădere cu 2,5% față de 2015, în timp ce profiturile nete totale s-au ridicat la circa 333 de milioane de lei, un minus de peste 5% față de anul anterior.

Liderul pieței de ciment, unul dintre cele mai importante sectoate din industria materialelor de construcții, a rămas și anul trecut Holcim România, subsidiara locală a grupului LafargeHolcim. Compania a încheiat anul cu vânzări de puțin peste un miliard de lei, în scădere cu aproape 10% față de 2015, însă profitul net a rămas la un nivel similar comparativ cu anul anterior, de circa 127,6 milioane de lei.

Pe de altă parte, CRH (Ciment) România, subsidiara locală a grupului irlandez CRH, a înregistrat afaceri de aproape 816 milioane de lei anul trecut, un minus de peste 4%, în timp ce profitul net a marcat o scădere mai accentuată, de aproape 18%, până la puțin peste 87 de milioane de lei, arată datele de la Ministerul Finanțelor.

Potrivit celor mai recente informații, compania CRH (Ciment) a absorbit la începutul anului trecut alte cinci companii din grup – CRH Agregate Betoane, CRH Betoane, CRH Comnord, Eco Gest și SICIM.

Pe de altă parte, Heidelbergcement România, subsidiara locală a nemților de la Heidelbergcement, a reușit să crească anul trecut din perspectiva afacerilor. Compania a înregistrat vânzări de peste 824 de milioane de lei, în creștere cu peste 10%, în timp ce profitul net a avut o scădere de mai puțin de 1%, până la 118,7 milioane de lei.

Rezultatele celor trei mari cimentiști vin să confirme declinul general al industriei de construcții în 2016, în contextul în care lucrările de construcții au înregistrat anul trecut un minus de 4,8%, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică. Paradoxal, deși economia României a crescut cu 4,8% anul trecut, cel mai bun rezultat de după criză, construcțiile nu reușesc să iasă din letargie. Iar aceasta deși, cel puțin pe zona de proiecte private, investițiile „duduie”. Problema sectorului este însă zona de investiții publice, în special de infrastructură, unde anul trecut nu s-a simțit un reviriment, ci din contră. Deși cheltuielile de capital (cheltuielile cu investiții din buget) au înregistrat anul trecut un plus de 5,4%, până la peste 19 miliarde de lei, în schimb cheltuielile în programe cu fonduri UE au scăzut cu aproape 60%, la puțin peste 10 miliarde de lei, arată datele din execuția bugetului general consolidat pe 2016.

Piața cimentului, evaluată anual la 500-600 de milioane de euro, este unul dintre cele mai importante sectoare ale industriei construcțiilor.


FOTO: Mediafax