Top 500 companii din Europa Centrală și de Est: care sunt cei 65 de „campioni” ai României

Ruxandra Popinciuc 06/09/2017 | 16:49 Ştiri
Top 500 companii din Europa Centrală și de Est: care sunt cei 65 de „campioni” ai României

Numărul de companii din România incluse în clasamentul Top 500 Companii din Europa Centrală și de Est (ECE) realizat de Coface a crescut de la 63 în 2015, la 65 anul trecut.

România se află astfel pe locul patru în regiune, după Polonia cu 168 de companii, Ungaria cu 75 de companii și Cehia cu 71.

Cea mai mare companie românească prezentă în top este producătorul Automobile Dacia, cu o cifră de afaceri de 4,5 miliarde de euro.

Sursă: Coface

Pentru a consulta clasamentul integral, accesați acest link.

În ultimii ani, tot mai multe companii românești au reușit să intre în acest clasament, notează autorii studiului. Cu toate acestea, cifra cumulată de afaceri a acestora, de 891 de miliarde de euro, este în continuare mai scăzută decât a competitorilor din regiune, atrag atenția specialiștii Coface.

Companiile din sectorul auto, care se bazează pe exporturi, se bucură de o creștere a cererii din partea partenerilor externi, fiind printre cele mai competitive firme de pe plan local.

România crește ca evoluție a companiilor, dar este încă sub potențialul economiei autohtone și sub potențialul PIB-ului, cu toate că înregistrează cea mai mare dezvoltare a acestui indicator din regiune”, a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România.

Prognoza Coface indică o creștere economică de 4,5% din PIB pentru acest an, ușor sub nivelul de anul trecut, de 4,8% din PIB. Deși România continuă să atragă investiții străine directe, consumul va rămâne principalul motor de creștere economică.

În ciuda optimismului legat de activitatea economică, analiștii atrag atenția asupra deteriorării finanțelor publice. Astfel, soldul guvernamental (diferența dintre veniturile și cheltuielile statului) a crescut de la -0,8% din PIB în 2015 pană la -3% în 2016 și se așteaptă să rămână în această zonă pentru următorii câțiva ani.

2,24 de milioane de persoane au fost angajate în ECE în 2016

Rata angajărilor din regiune a crescut considerabil. 2016 a fost anul în care companiile din Top 500 ECE și-au crescut considerabil forța de muncă, ceea ce a dus la scăderea șomajului. Astfel,  în majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, ratele șomajului sunt în prezent mai scăzute decât în țările mai dezvoltate din vestul continentului. Angajările din regiune au crescut cu 3,9%, respectiv 2,24 de milioane de persoane.

Piețele forței de muncă au continuat să se îmbunătățească, ceea ce a dus la o rată a șomajului care a atins cele mai scăzute niveluri înregistrate vreodată, cel mai bun în Republica Cehă, cu 4%”  explică Katarzyna Kompowska, director general Coface pentru Europa Centrală și de Est.

Industria auto ia locul industriei petroliere

Companiile din industria transporturilor au reușit să detroneze pentru prima dată în istorie firmele din industria gazului și a petrolului. Acestea au ocupat, în Top 500 companii din ECE poziția de lider, cu o cifră de afaceri de aproximativ 128 de miliarde de euro.

Analiza pe sectoare arată că piața este într-o continuă schimbare. Deși cifra de afaceri globală a scăzut cu -0,6%, nouă din cele 13 sectoare și-au crescut cifra de afaceri față de anul precedent.

Scăderea cifrei de afaceri în Top 500 poate fi atribuită unui număr de patru sectoare: petrol și gaze (-5,4%), energie (-7,3%), inginerie mecanică și de precizie (-59,1%) și metale (-6,4%).

Pierderile veniturilor acestora au fost prea mari pentru a fi compensate de performanța pozitivă a celorlalte sectoare, susțin cei de la Coface.

Grzegorz Sielewicz, economist regional Coface pentru ECE afirmă că se așteaptă la o creștere medie de 3,4% a PIB-ului din Europa Centrală și de Est în 2017, și la 3,3% în 2018.

Creșterea economiilor din regiune va fi susținută de stabiilitatea consumului privat și de îmbunătățirile continue de pe piața muncii.