Toate lucrurile pe care trebuie să le ştii despre sisteme si panouri solare

NewMoney 25/01/2021 | 15:25 Fapt Divers
Toate lucrurile pe care trebuie să le ştii despre sisteme si panouri solare

Dacă ai deja o casă la curte ori ai în plan să o cumperi atunci este foarte important să citeşti rândurile ce urmează şi să afli toate informaţiile importante despre sisteme si panouri solare. Dar înainte de toate este absolut necesar să ştii că panourile solare sunt capabile să reducă semnificativ costurile la factura de energie. Mai mult decât atât, acestea sunt ecologice, iar folosindu-le vei contribui la protejarea mediului înconjurător.

Aşa cum ţi-am promis în rândurile ce urmează îţi vom prezenta câteva lucruri interesante despre lumea panourilor solare, cu siguranţă la sfârşitul acestui material vei fi tentat să investi într-un sistem de energie solară pentru a satisface toate nevoile tale casnice.

Chiar dacă toată treaba asta cu panourile solare pare o chestiune modernă, de fapt primul panou solar a fost inventat în 1941. Dar ca să fim mai precişi, efectul fotovoltaic (capacitatea de a crea curent electric din razele soarelui) a fost descoperit în anul 1839, de către Alexandre Edmond Becquerel. Câţiva ani mai târziu, adică în 1941 a fost inventată prima celulă de panou solar, aceasta a fost inventată de Russell Ohl. Iar în 1954 a fost pus primul panou comercial în laboratoarele Bell.

Dacă este să vorbim despre protejarea mediului înconjurător atunci este important să menţionăm cât da mult dăunează planetei producerea energiei tradiţionale. Dacă ar fi să ne gândim şi la acest aspect atunci ar trebui să avem în vedere faptul că o oră de lumină solare este egală cu energia produsă într-un an de planeta Pământ.

Deci nu mai este nicio surpriză pentru nimeni că energia solară este una din cele mai curate şi cele mai de încredere forme de energie regenerabila disponibilă la acest moment. Bineînţeles că aceasta poate fi folosită atât pentru alimentarea propriei locuinţe, ori a sediului companiei cu energie electrică şi chiar termică.

Este posibil să te întrebi ce se întâmplă în zilele înnorate, voi mai avea energie pentru a alimenta toate electrocasnicele şi toate sistemele din casă în zilele în care soarele nu îşi va mai face apariţia? Ei bine, să ştii că nu eşti singurul care se întreabă acest lucru şi DA, chiar şi în zilele înnorate panourile vor capta lumina reflectată şi o va folosi pentru a produce energie. Mai mult decât atât, chiar dacă panourile solare nu sunt întotdeauna în bătaia puternică a soarelui, ele tot pot capta diferite părţi ale spectrului luminos al acestuia. Deci indiferent de cât de frumos său urât este afară, panourile tot vot beneficia de suficientă lumină solară pentru a asigura necesarul de curent electric pentru întreaga locuinţei. Mai mult decât atât, dacă în zilele călduroase nu am consumat toată energia căpătată de panouri, asta nu înseamnă că ea se pierde, ci este stocată pentru a o folosi la nevoie.

Cum funcţionează un panou solar?

Ei bine, panourile fotovoltaice sunt capabile să preia şi să transforme razele soarelui în electricitate, folosind, bineînţeles, fotonii de lumină de la soare. Cum suprafaţa panourilor sunt atinse aproape în fiecare zi de razele soarelui (în anumite zile / luni mai puternic decât în altele) panourile sunt capabile să convertească energia produsă de acestea în curent continuu şi să îl conducă pe acesta într-un invertor, care la rândul lui converteşte curentul continuu la curent alternativ, cel necesar pentru alimentarea locuinţei ori a spaţiului de birou. Bineînţeles că, în funcţie de dimensiunea panoului său sistemului de panouri solare, depinde şi cantitatea de energie produsă. Dar ca să fie mai simplu de reţinut, panourile solare sunt capabile să transforme energia primită de la soare în energie electrică sau termică pe care o poţi folosi în locuinţa ori spaţiul de birou pentru a asigura şi satisface toate necesităţile membrilor familiei ori ale angajaţilor tăi.

Car de repede pot să îmi amortizez investitia într-un sistem de panouri solare?

Mulţi dintre noi suntem influenţaţi să renunţăm la instalarea unui sistem de panouri solare chiar de preţul iniţial al instalaţiei. Ei bine, specialiştii ne recomandă să nu ne lăsăm influenţi de acest lucru, deoarece investita se amortizează în timp. Mai mult decât atât, după instalarea unor sisteme si panouri solare nu va trebui să plătim facturi pentru energia electrică sau termică pe care le consumăm lunar. Astfel, sumele economisite pentru plata acestor utilităţi vor plăti în fapt investiţia iniţială (aceea de instalare a sistemului de energie solară). Mai mult decât atât, trebuie să ai în vedere că de la un an la un altul, costul energiei electrice şi chiar al gazului, al lemnului sau al altor surse generatoare de căldură, creşte.

De ce să plăteşti pentru un lucru care poate fi obţinut în mod gratis?

Razele soarelui ating, fie că vrem sau nu, suprafaţa acoperişului nostru şi atunci de ce să nu profităm de acest lucru? Este important să nu uităm că rin instalarea unui sistem de panouri solare, pe lângă economiile pe care le facem în timp, contribuim în mod direct şi la protejarea mediului înconjurător. Mai mult decât atât, panourile solare sunt în prezent una dintre cele mai bune resurse pentru combaterea schimbărilor climatice pe care le avem la dispoziţie.

Dacă îţi doreşti să îţi instalezi un sistem format din mai multe panouri solare te sfătuim cu cel mai mare drag să nu mai stai pe gânduri. Astfel, aşa cum spuneam şi mai devreme, vei avea o mulţime de beneficii de loc de ignorat, unde mai pui că devii un stâlp important în protejarea planetei.