Toate lucrurile mai puțin știute despre proprietarul Veranda Mall

Florel Manu 27/10/2016 | 18:02 Ştiri
Toate lucrurile mai puțin știute despre proprietarul Veranda Mall

Președinte al Asociației Oamenilor de afaceri încă din 2000, Florin Pogonaru controlează, alături de familia sa, mai multe businessuri, printre care și noul proiect din zona comerțului modern – Veranda Mall.

Economist de profesie, Florin Pogonaru își derulează afacerile alături de soția sa, Georgiana, și fiul său, Andrei. Fiica lui, Irina Pogonaru, designer de interior, a dezvoltat o afacere cu mic mobilier, Photoliu. Florin Pogonaru este ginerele fostului general Mihai Chițac, judecat și condamnat la închisoare, alături de Victor Atanasie Stănculescu, pentru implicarea în evenimentele de la Timișoara din decembrie 1989.

Înainte de 1989, Pogonaru a lucrat ca economist în companii de comerț exterior, iar în 1989 a activat și o scurtă perioadă în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În 1993, a fost director și secretar de stat la Departamentul Reformei Economice în Guvernul României. Din 1994, a intrat în sectorul bancar și a fost director pentru investment banking în cadul Băncii București (actuala Alpha Bank), iar din 1995 a preluat funcția de președinte executiv al Bucharest Investment Group.

În 1994, a pus bazele firmei, Euroaptitudini, cu mai multe francize în domeniul educațional. Familia Pogonaru mai deține și compania Romcolor 2000, specializată în producția de coloranți și aditivi pentru mase plastice. Pogonaru a înființat și două fonduri de investiții: Romania Equity Partners, în 2009, și Business Capital for Romania, în 2011.

Proiectul Veranda

Actualul mall Veranda este construit pe terenul pe care a funcționat compania de mase plastice Prodplast din zona Obor. La compania de producție de mase plastice, familia Pogonaru era acționar principal, cu 33%. Activele imobiliare ale companiei (terenurile din București) au fost separate, în 2008, în firma Prodplast Imobiliare, fiind evaluate atunci la circa 45 de milioane de euro.

Responsabil de dezvoltarea mallului Veranda a fost Andrei Pogonaru, fiul omului de afaceri. Florin Pogonaru a declarat în mai multe rânduri că o parte din afaceri au fost dezvoltate de fiul său. La fel și mallul Veranda, o investiție de circa 60 de milioane de euro, din care 28,5 milioane de euro reprezintă o finanțare a Raiffeisen Bank.

Mallul are o suprafață închiriabilă de 30.000 de metri pătrați și dispune de o parcare de 1.200 de locuri. O altă suprafață, de circa 15.000 de metri pătrați, este amenajată cu spații veri și de recreere.

 


FOTO copertă: Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România. Sursa foto: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.