Toate afacerile cu statul ale deputatului care vrea să pună tunurile cu apă pe manifestanți

Florel Manu 14/03/2017 | 15:50 Ştiri
Toate afacerile cu statul ale deputatului care vrea să pună tunurile cu apă pe manifestanți

Deputatul social-democrat, Cătălin Rădulescu (55 de ani) a reușit să se facă vizibil în urma unei declarații potrivit căreia protestatarii din Piața Victoriei trebuie alungați cu tunurile cu apă. Luptător cu merite deosebite în Revoluția din Decembrie 1989, Rădulescu se laudă și cu un pistol mitralieră pe are îl are drept amintire din acele zile.

Ce nu spune însă deputatul de Argeș? Că are afaceri cu statul și că are și o condamnare pentru acest lucru! Detaliile afacerilor sunt în declarațiile sale de interese publicate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI). Potrivit propriei declarații de avere depusă la Camera Deputaților, după obținerea unui nou mandat de parlamentar, Cătălin Rădulescu spune că deține 70% din SC Concordia Con.Strade SRL, cu sediul în județul Argeș, dar mai este acționar cu diverse cote de participare la alte  societăți comerciale. El a fost deputat și în mandatul precedent, 2012 – 2016, când a făcut parte din comisiile pentru afaceri europene și pentru transporturi și infrastructură. În comisia de Transporturi a ocupat și poziția de vicepreședinte, din septembrie 2016 funcție pe care o deține și în prezent.

Citiți și: Ion Țiriac, cel mai bogat român, critică dur manifestațiile de stradă antiguvernamentale: „Eu, între un hoț și un prost, prefer hoțul”

Rădulescu a fost condamnat în 2016 la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru „dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia”. El a fost trimis în judecată în 2014, pentru că „în perioada ianuarie 2013 – februarie 2014, inculpatul, concomitent cu ocuparea funcţiei de deputat în Parlamentul României, s-a ocupat de administrarea şi controlul societăţii SC Concordia Con. Strade SRL, efectuând în acest sens operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Concret, acesta s-a subrogat în drepturile şi obligaţiile administratorului de drept, manifestându-se totodată şi ca director general al societăţii”, se arată în dosarul DNA.

Citiți și: The Economist, despre protestele din România: „poporul împotriva pungașilor”

Conform celor mai recente declarații de interese (declarație de candidat la Camera Deputaților din octombrie 2016) depuse de Rădulescu pe portalul ANI, în perioada 2012 – 2016, SC Concordia Con.Strade SRL a derulat mai multe contracte, de milioane de  euro, cu statul, fie ca unic contractant, lider de asociere ori subcontractor. Astfel, în mai 2012, compania controlată de Rădulescu a primit un contract în valoare de 996.821,19 lei pentru modernizarea unui drum comunal din Bogați, județul Argeș. În decembrie 2011, aceeași companie, Concordia, a fost parte cu 35% dintr-o asociere care obținea un contract de peste 17 milioane de lei de la regionala Constanța a Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR). În noiembrie 2012, Concordia mai încasa încă peste 798 de mii de lei dintr-un contract de asfaltare tot în comuna Bogați.

Citiți și: Cât de dependentă este economia României de multinaționale, acuzate că au instigat la protest

Peste 3,3 milioane de lei au mai fost încasați de compania deputatului PSD dintr-un contract de asfaltare, din martie 2013, al unui drum comunal în valoare de de peste 6,6 milioane de lei. În acest contract, licitat la comuna Coteana din Olt, Concordia a fost lider de asociere cu 50%. În iunie 2013, Concordia Constrade era subantreprenor, la o lucrare pentru execuția unei structuri de rezistență la Parcul Drumul Taberei, într-un contract cu o valoare totală de peste 34,7 milioane de lei.

În iulie 2014, Concordia mai obține, ca asociat într-un contract de 27,7 milioane de lei, încă peste 7,8 milioane de lei la o lucrare de reabilitare și extindere a rețelelor de canalizare în Oțelul Roșu. Compania piteșteană a mai obțiunut la o licitație din  iunie 2014 un alt contract de 16,4 milioane de lei pentru „Lucrări privind întreținerea periodică 2013-2014, straturi rutiere foarte subțiri”. Beneficiar era Direcția Regonală de Drumuri și Poduri Iași. Un octombrie 2015, Concordia prestează servicii într-o altă asociere care obținuse un contract total de 56,7 milioane de lei pentru modernizarea drumului de centură din Târgoviște. În aprilie 2016, Concordia este subantreprenor într-o lucrare de 4,8 milioane de lei pentru Baza NATO de la Fetești.

Terenuri și împrumuturi

Potrivit declarației de avere a deputatului, acesta deține alături de soția sa peste 159.000 de metri pătrați de teren. De precizat că mare parte din aceste suprafețe sunt încă în litigiu ele fiind obținute atât prin contracte de vânzare-cumpărare cât și prin acțiuni de punere în posesie. Toate terenurile sunt în județul Argeș cu excepția unor loturi deținut Snagov, județul Ilfov.

În  ceea ce privește conturile bancare deținute de Rădulescu situația este mai complicată. Peste 34 de mii de lei sunt blocați într-un cont până la soluționarea unui proces. Din declarația de avere mai reiese că Rădulescu a încasat în 2015 peste 199 de mii de lei din două împrumuturi mai vechi făcute către compania sa, Concordiaa Con.Strade.

La preluarea noului mandat de deputat, Cătălin Rădulescu a mai declarat că în 2013 a contractat un împrumut de 100.000 de euro, cu scadență în 2023 de la un anume Viel Mitică din Germania, dar cu reședința la Timișoara.

Același Cătălin Rădulescu mai este și președinte, respectiv vicepreședinte în două asociații de pescuit și vânătoare. Însă, mai multe amănunte despre viața și afacerile lui sunt diponibile pe portalul Agenției Naționale de Integritate.

Declarația de avere a lui Cătălin Rădulescu

Declarația de interese a lui Cătălin Rădulescu

 


FOTO: cdep.ro

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.