Tinerii sunt pesimiști, vor stabilitate și angajamente pe termen lung

Gabriel Bucur 09/02/2017 | 17:55 Ştiri
Tinerii sunt pesimiști, vor stabilitate și angajamente pe termen lung

Generația Y, reprezentată de persoanele născute după anul 1980, este mai interesată de stabilitatea locului de muncă și este îngrijorată de nesiguranța generată de conflicte. Totodată, tinerii sunt pesimiști când vine vorba de viitor, arată a șasea ediție a raportului Deloitte Millennial Survey.

Încrederea acestei generații a fost afectată, printre altele, de atacurile teroriste din Europa, de Brexit și de rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite. „Pesimismul generației Y arată o schimbare a priorităților personale”, a spus Punit Renjen, CEO Deloitte Global.

„Cu patru ani în urmă, schimbările climatice și deficitul de resurse erau principalele preocupări ale generației Y. Anul acesta, crimele, corupția, conflictele armate și tensiunile politice îi neliniștesc pe tineri, afectându-le atât viața personală, cât și cea profesională”, a mai precizat Punit Renjen.

Pesimismul se reflectă și în așteptările financiare ale generației, mai arată studiul Deloitte: pe piețele mature, doar 36% din respondenți se așteaptă să o ducă mai bine din punct de vedere financiar decât părinții lor, în timp ce tinerii din piețele emergente sunt mai optimiști – aproape trei sferturi dintre aceștia cred că vor trăi mai bine decât părinții lor, atât din punct de vedere financiar (71%), cât și emoțional (62%).

Nesiguranța este una dintre cauzele pentru care tot mai mulți tineri își doresc un loc de muncă stabil. Anul trecut, „prăpastia loialității” dintre cei care se vedeau părăsind compania în următorii doi ani și cei care anticipau că vor sta cel puțin cinci ani era de 17%. Anul acesta, proporția celor care cred că vor părăsi repede compania pentru care lucrează a scăzut la 7%.

Ce gândește generația Y

Printre principalele concluzii ale raportului Deloitte Millennial Survey 2017 se numără faptul că pesimismul este covârșitor în piețele dezvoltate, iar în cele emergente tinerii sunt mai optimiști și că instabilitatea politică și socială generează dorința de stabilitate la locul de muncă.

Valorile organizației aduc și alte beneficii în afară de retenția angajaților. Reprezentanții generației Y care rămân mai mult timp alături de o companie împărtășesc valorile acesteia și sunt mai mulțumiți de aspirațiile organizației.

Automatizarea devine o caracteristică a mediului de lucru. Pentru generația Y automatizarea oferă oportunități pentru sarcini mai creative și învățarea de noi aptitudini. Cu toate acestea, 40% dintre respondenți cred că automatizarea le amenință locurile de muncă, iar 44% dintre ei se așteaptă ca aptitudinile lor să fie mai puțin căutate. Pentru jumătate dintre tinerii profesioniști locul de muncă a devenit impersonal și mai puțin uman.

Mai multă flexibilitate la locul de muncă. Generația Y consideră că flexibilitatea la locul de muncă îmbunătățește performanța organizației, aduce beneficii personale și creează loialitate față de companie.

Tinerii profesioniști apreciază sinceritatea și pasiunea, nu radicalismul. Generația Y nu susține liderii radicali sau cu poziții divergente, care optează pentru o transformare radicală în locul uneia graduale. Tinerii se simt mai confortabil cu o abordare directă, atât în mediul profesional, cât și în cel politic.

Colaborarea mediului de business cu cel politic este privită cu scepticism. Generația Y este divizată între cei care cred că politica și afacerile pot lucra bine împreună (49%) și cei care cred contrariul (48%).

Generația Y are o părere bună despre generația Z (cei cu vârste sub 18 ani). Șase din zece respondenți cred că generația Z va avea un impact pozitiv la locul de muncă, datorită abilității de a gândi creativ și cunoștințelor IT.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.