The Economist: Zece teme și tendințe de urmărit în 2022

Dacă 2021 a fost anul în care omenirea a reușit să câștige puncte în lupta cu pandemia de COVID-19, 2022 va fi dominat de nevoia de a ne ajusta la noile realități, atât în zonele cele mai afectate de pandemie (vom intra într-o nouă eră a muncii și a călătoriilor), cât și în privința tendințelor mai profunde care se creionau deja (ascensiunea Chinei și accelerarea schimbărilor climatice). The Economist a identificat și descris succint zece teme și tendințe de urmărit în anul care va veni.
DEMOCRAȚIE VS AUTOCRAȚIE. Alegerile la mijlocul mandatului ce vor avea loc anul viitor în Statele Unite ale Americii și Congresul Partidului Comunist din China vor pune față în față două sisteme politice rivale. Care este mai bun în a asigura stabilitatea, creșterea și inovația? Această rivalitate se va reflecta în mai toate zonele – de la comerț la reglementările tech, vaccinare și stații spațiale.
În ciuda faptului că președintele american Joe Biden caută să unească lumea liberă sub steagul democrației, disfuncționalitățile și polarizarea Americii nu sunt o bună reclamă pentru meritele acestui sistem politic.
DE LA PANDEMIE LA ENDEMIE. Sunt pe cale să fie lansate noi medicamente antivirale, tratamente cu anticorpi și mai multe vaccinuri. Pentru cei vaccinați, majoritatea în țările dezvoltate, virusul nu va mai fi mortal. Dar va continua să fie o amenințare pentru cei din țările mai puțin dezvoltate și cele sărace. Dacă vaccinarea nu se va generaliza rapid, COVID-19 va deveni doar una dintre multele endemii care îi afectează pe cei săraci, nu și pe cei bogați.
TEMERI INFLAȚIONISTE. Ruperea mai multor lanțuri de distribuție și un vârf al cererii de energie au dus prețurile la cer. Băncile centrale susțin că este ceva temporar, dar nu toată lumea crede asta. Marea Britanie este una dintre cele mai expuse pe stagflație, pe de o parte din cauza lipsei forței de muncă ca urmare a Brexitului, pe de alta – din pricina dependenței de gazul natural, care s-a scumpit masiv.
PIAȚA MUNCII LA VIITOR. Mai toată lumea susține la unison că viitorul muncii va fi hibrid, tot mai mulți oameni vor lucra de acasă. Dezbaterea apare pe detalii. Câte ore vor munci așa și care categorii de angajați mai exact? Va fi corect așa? Sondajele arată că femeile ar prefera să muncească de la distanță, prin urmare s-ar putea să fie sărite când va veni vorba de promovări. Sunt discuții aprinse și în legătură cu impozitarea și monitorizarea celor care vor presta telemuncă.
CIOCNIREA TITANILOR TEHNOLOGICI. Autoritățile de reglementare din America și din Europa caută metode prin care să-i țină în frâu pe giganții tehnologici, dar deocamdată nu au reușit să le afecteze prea tare creșterile și profitabilitatea. China a adoptat recent cele mai dure represalii împotriva companiilor tehnologice, președintele Xi Jinping dorind ca acestea să se concentreze pe deep tech (poate oferi avantaj geostrategic), nu pe frivolități precum jocuri sau shopping. Rămâne de văzut dacă abordarea aceasta va stimula inovația în China sau dimpotrivă.
ASCENSIUNEA CRIPTOMONEDELOR. Asemeni tuturor tehnologiilor disruptive, criptomonedele sunt îmblânzite pe măsură ce reglementările în ceea ce le privește sunt tot mai stricte. Băncile centrale tatonează terenul pentru a-și lansa propriile monede digitale, dar centralizate. Prin urmare, s-a ajuns la o înfruntare pe trei direcții pentru cum va arăta lumea finanțelor mondiale – cripto și blockchain, pe de o parte, companiile tehnologice mai tradiționale și băncile centrale. Și este de așteptat că încleștarea se va înteți în 2022.
PRESIUNEA CLIMATICĂ. Deși omenirea se confruntă cu incendii, valuri de caniculă și inundații tot mai devastatoare, factorii de decizie nu resimt nicio urgență în privința unor pași concreți de combatere a schimbărilor climatice. Mai mult, situația obligă Occidentul și China la colaborare, numai că rivalitatea celor două părți se adâncește.
Între timp sunt și progrese – de urmărit în acest sens ar fi echipa de cercetare în domeniul geoingineriei solare de la Universitatea Harvard (SUA). Echipa are în plan să lanseze un balon de mare altitudine capabil să împrăștie praf, astfel încât să creeze o barieră menită să scadă intensitatea luminii solare – ar fi o metodă prin care omenirea ar mai putea câștiga ceva timp.
CĂLĂTORII ȘI NU PREA. Pe măsură ce economiile lumii s-au redeschis și turează spre normalul de dinaintea pandemiei, pentru țări care nu au fost închise tranziția către o lume în care virusul este endemic s-ar putea să devină problematică. De asemenea, devine clar că aproape jumătate din turismul de business a dispărut pentru totdeauna. Este bine pentru planetă, dar nu și pentru industria turismului.
„ARMAGGEDON“. 2022 va fi primul an în care numărul turiștilor plătitori care ajung în spațiu este mai mare decât al angajaților guvernamentali. China își va definitiva și ea prima stație orbitală. Producătorii de filme de bat să filmeze în medii fără gravitație, iar NASA pregătește lansarea unei navete spațiale care va intra intenționat în coliziune cu un asteroid (misiunea DART), pentru a-i modifica orbita (ținta este Dimorphos, o mică lună care orbitează în jurul asteroidului Didymos, în apropierea Pământului). Va fi prima demonstrație reală a unei tehnologii de apărare planetară ca în filmul hollywoodian „Armaggedon – Sfârșitul lumii?“, notează CNN.
SPORT ȘI POLITICĂ. Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing și Cupa Mondială organizată în Qatar ne vor reaminti că sportul reușește să ne readucă împreună, dar și că evenimentele sportive mondiale sfârșesc adesea prin a fi politizate. Este puțin probabil să vedem vreun boicot din partea țărilor sau a sportivilor calificați.
Cu ochii pe viitor
Ediția americană a revistei Forbes a identificat încă două tendințe pentru 2022.
- OM & ROBOT. Anul viitor urmează să aducă un echilibru între munca oamenilor și inteligența artificială, înlocuirea conceptului de contract de muncă full-time cu tot mai mulți freelanceri și angajați la distanță. Companiile devin structuri flexibile formate din echipe care pot răspunde rapid schimbărilor.
- DESCENTRALIZAREA. Continuă să apară plaforme și mecanisme care conectează afacerile cu investitorii și donatorii – via crowdfunding, initial coin offering (ICO), tokenuri sau special purpose acquisition companies (SPAC). Multe sunt un efect direct al mișcării de descentralizare a finanțelor.