Teste psihologice pentru poliție, jandarmerie și armată. La ce întrebări trebuie să răspundă viitorii angajați

NewMoney 23/10/2019 | 12:21 Fapt Divers
Teste psihologice pentru poliție, jandarmerie și armată. La ce întrebări trebuie să răspundă viitorii angajați

Persoanele care vor să fie admise în Armată, Poliție sau Jandarmerie trebuie să treacă mai multe teste psihologice. Printre acestea se numără și evaluarea abilităților de orientare și de antrenament.

Dincolo de probele practice, la admiterea în Armată, Poliție sau Jandarmerie, există și câteva teste psihologice, la care candidații trebuie să obțină un punctaj suficient de mare, astfel încât să demonstreze că sunt apți să lucreze în aceste instituții.

Testele psihologice pentru Poliție, Armată și Jandarmerie

Pe site-ul Ministerului Apărării, de exemplu, există câteva indicații care îi vor ajuta pe candidați să-și dea seama ce îi așteaptă.

“Pentru testul (chestionarul) de personalitate nu este nevoie să te antrenezi, tot ce va trebui să faci este să fii sincer(ă) și să răspunzi spontan. Nu există răspunsuri corecte sau greșite. De regulă, primul răspuns care-ți vine în minte este cel mai bun. La fel și în cazul testului situațional, nu este nevoie de pregătire, ci doar de implicare, atenție și cooperare cu membrii echipei, în momentul susținerii probei,” se arată pe site ul MApN.

Probe psihologice:

  • test de aptitudini care evaluează gândirea logică, aptitudinile numerice, verbale (vocabularul), tehnice, spaţiale (vederea în spaţiu), organizatorice, de învăţare, capacitatea de a lucra contra timp.
  • chestionar de personalitate pentru evaluarea maturităţii, responsabilităţii, motivaţiei, capacităţii de comunicare, în conexiune cu potenţialul de adaptare la condiţiile specifice mediului militar;
  • test situaţional care este o probă de grup, teoretică şi practică, susţinută de candidaţii la profesiile de ofiţer, maistru militar sau subofiţer, şi care evaluează comportamentul candidatului în condiţii ”reale” de muncă, în situaţia îndeplinirii unei sarcini concrete, din perspectiva potenţialului de lider, capacităţii de planificare şi a capacităţii de a lucra în echipă, reacţia la lucrul sub presiune.
  • În timpul testării, candidaţilor li se recomandă mult calm şi atenţie, pecum şi implicare în rezolvarea sarcinilor.

Interviul de evaluare și orientare:

  • Vizează clarificarea unor aspecte constatate de-a lungul parcurgerii probelor de selecţie, motivaţia candidatului pentru cariera militară, coerenţa şi claritatea exprimării şi depistarea defectelor de vorbire.
  • Fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu.

Mai mulți specialiști au atras atenția că ca unele teste sunt depășite, mai ales că modelele sunt vechi, din anul 1970.

„Bateria de teste este folosită din 1970 şi nu mai corespunde cu realităţile societăţii în care trăim. Permite ca persoane cum ar fi criminalul de la coaforul din zona Perla sau agresorul minorilor din Drumul Taberei să rămână în sistem”, spune, pentru Gândul, Cosmin Andreică, președintele Sindicatului Polițiștilor Europeni.

Cum se face recrutarea și selecția candidaților la Poliție

Recrutarea și selecția candidaţilor pentru admiterea în Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” se realizează de către Serviciile de resurse umane din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, respectiv din cadrul inspectoratelor județene de poliţie.

Candidații vor depune cererile de înscriere și vor completa dosarele de recrutare la sediile acestor instituții, în funcție de domiciliul/reședința înscris/ă în cartea de identitate. Spre exemplu, următoarea sesiune de admitere are loc în ianuarie 2020.

Data limită pentru depunerea cererii de înscriere este 15 noiembrie 2019.