Tesseract Architecture dezvoltă o nișă care, astăzi, îi asigură atât extiderea națională, cât și internațională

Senica Micu 15/11/2021 | 10:05 Companii
Tesseract Architecture dezvoltă o nișă care, astăzi, îi asigură atât extiderea națională, cât și internațională

Într-un context nou creat de pandemie, în care cererea pentru serviciile de arhi­tectură medicală este în creștere, Tesse­ract Architecture vine cu soluții care re­zolvă multe probleme. Și nu se rezumă doar la proiecte locale, ci se uită și către piața internațională.

Faptul că un studio de arhitectură speciali­zat pe domeniul medical poate fi catalogat din start ca „business de nișă“ e confirmat astăzi și de Raluca Șoaită, fondatoarea Tesseract Architecture. În momentul actual, spune aceasta, „nu avem un domeniu pro­priu-zis de arhitectură medicală în România“, ci vorbim de un „stadiu incipient“, care lasă loc de dezvoltare accelerată în următorii ani. Inspirându-se și din proiec­tele pentru spitale realizate în țări dezvoltate din vestul Europei, antreprenoarea plu­sează cu Tesseract Architecture în această direcție, cu atât mai mult cu cât este interesată și de piața internațională.

O specializare rară

„Cererea de pro­iectare pentru domeniul medical a crescut în această perioadă, atât dinspre segmentul privat, cât și dinspre sectorul public, iar în contextul în care această speciali­zare este foarte rară – chiar și în Europa, nu doar în România –, serviciile noastre au fost foarte căutate“, detaliază Raluca Șoaită.

Cum infrastructura publică de sănătate este deficitară, iar oferta medicală din pri­vat nu reușește să acopere toate nevoile pacienților, există segmente complet neacoperite, cum ar fi cel de logistică medi­cală sau de recuperare.

În ultimii doi ani, antreprenoarea a făcut investiții care au ajuns la 20% din cifra de afaceri, direcționate în principal în echipamente, tehnologie și digitalizare, precum și în dezvoltarea echipei și în optimizarea celor două birouri ale companiei, de la Bu­cu­rești și Sibiu. De la 5 arhitecți anul trecut, echipa sa numără astăzi 16 persoane, la care se adaugă peste 60 de colaboratori cu care lucrează pe diferite proiecte.

După un 2020 în care cifra de afaceri a crescut de aproape cinci ori față de 2019, până la circa un milion de euro, Șoaită estimează pentru 2021 o dublare a acestor venituri, la o marjă de profit între 20 și 25%.

„În prezent avem în lucru proiecte cu o suprafață totală de aproximativ 300.000 de metri pătrați și cu o valoare (de proiec­tare, n.r.) de peste 1,5 milioane de euro“, punctează Șoaită. Printre aceste proiecte, se află atât clinici și spitale private – „pe care din motive legate de confidențialitate nu le putem menționa“ –, cât și spitale din sectorul public, așa cum este noul spital județean de urgență din Sibiu, aflat acum aproape de faza execuției și a cărui licitație de proiectare a fost câștigată de Șoaită în 2019. Cu o suprafață totală construită de circa 120.000 de metri pătrați și șapte niveluri, acesta a obținut autorizația de construire în 2021 și înseamnă o investiție de aproximativ 500 de milioane de euro.

„Am proiectat, de la declanșarea pan­de­miei, primele spitale modulare din România – în total, peste 20.000 de metri pătrați de scheme funcționale – și în continuare avem cerere și proiecte pe acest segment. Cel mai recent proiect de spital modular realizat – și funcțional – s-a concretizat în secția ATI de la Piatra Neamț, construită în locul secției care a ars anul trecut“, conti­nuă antreprenoarea.

Și proiecte externe

La nivel local, Tesseract Architecture are proiecte în Bu­curești, Timișoara, Cluj-Napoca, Oradea, Iași, Sibiu, Ploiești, Piatra Neamț și Galați. În portofoliul companiei există însă și pro­iecte realizate în alte țări, cum ar fi Elveția, Franța sau Egipt.

„De curând am avut o primă vizită la Chi­șinău, unde vom face o propunere pentru secția de pediatrie din cadrul Institutului Oncologic de acolo. Ne interesează pro­iectele și piețele internaționale și avem în acest sens discuții cu reprezentanți ai companiilor din partea vestică a Europei, care se uită spre România, având în vedere costurile mai mici de proiectare de aici“, detaliază Raluca Șoaită.

Chiar dacă lipsa specialiștilor din domeniu, pe toate palierele, rămâne o provocare permanentă, Raluca Șoaită spune că se va concentra și pe viitor pe arhitectura medicală – o nișă care o „diferențiază pu­ternic în piață“ –, în paralel cu arhitectura logistică și industrială, mai ales în contextul expansiunii comerțului online, un domeniu care are nevoie de tot felul de faci­li­tăți de stocare sau de producție.

Totodată, antreprenoarea analizează și proiectele din educație și pe cele care vi­zează clădirile pentru birouri adaptate noilor tendințe de igienă și siguranță. În mo­mentul de față, businessul Tesseract Architecture este orientat 80% către domeniul medical, iar 20% către alt gen de pro­iecte.

Tot pe segmentul medical, Raluca Șoaită face parte din anul 2017 din echipa tehnică de experți care s-au implicat într-un proiect de anvergură al Băncii Mondiale în România, denumit „Reforma sectorului medical – Îmbunătățirea calității sistemului medical în România“.

A descoperit arhitectura medicală în anul patru de facultate, când a fost coop­tată de fondatorul grupului Polisano, sibia­nul Ilie Vonica, într-o echipă de tineri arhi­tecți care au realizat unul dintre spitalele grupului. Absolventă și a unui postmaster la Paris, cu profilul Patrimonii Orientale, antreprenoarea este asociată și într-o gale­rie de artă contemporană, Gaep, un business care a avut anul trecut o cifră de afa­ceri de 800.000 de euro.

FOTO: Laszlo Raduly

Senica Micu are o experiență de peste zece ani în presa de business. A scris pentru mai multe publicații, precum Forbes, Money Express și Capital, realizând interviuri cu lideri de companii și antreprenori. În paralel, a coordonat diverse proiecte editoriale și s-a implicat în organizarea unor evenimente.