Tesla a pierdut 5 miliarde de dolari într-o singură zi pe bursa americană. De ce s-au depreciat acțiunile companiei

NewMoney 26/07/2019 | 10:41 Ştiri
Tesla a pierdut 5 miliarde de dolari într-o singură zi pe bursa americană. De ce s-au depreciat acțiunile companiei

Acţiunile Tesla au scăzut joi cu până la 11%, ştergând peste 5 miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă a producătorului de automobile electrice, la o zi după înrăutăţirea previziunilor de profit ale companiei pentru acest an, transmite Reuters.

Producătorul auto anticipeză doar profit zero în actualul trimestru, a afirmat directorul general al companiei, Elon Musk, după raportarea rezultatelor aferente trimestrului al doilea, anticipând profit în ultimele trei luni ale anului.

Doar două firme de brokeraj şi-au redus ţintele de preţ pentru acţiunile Tesla, dar o serie de note de cercetare ale analiştilor s-au concentrat pe îngrijorarea privind scăderea marjelor companiei conduse de Elon Musk, care încearcă să ajungă la o profitabilitate durabilă.

Potrivit previziunilor publicate odată cu rezultatele aferente trimestrului al doilea, Tesla se va concentra în perioada următoare pe creşterea volumului, a capacităţii de producţie şi a generării de capital.

Acest lucru contrastează cu promisiunile făcute de Musk acum un an, potrivit cărora Tesla va fi profitabilă, iar fluxul de capital va fi pozitiv.

„Pentru ca Tesla să fie mai mult decât o nişă, una dintre principalele provocări va fi să îşi îmbunătăţească profilul marjei brute”, a scris un analist al Credit Suisse într-o notă de cercetare.

Wedbush Securities a redus preţul ţintă al acţiunilor Tesla de la 230 de dolari la 220 de dolari pe unitate.

Compania a înregistrat pierderi de 1,1 miliarde de dolari în trimestrul al doilea, în scădere cu 22% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile au urcat cu 58,7%, la 6,35 miliarde de dolari, sub aşteptările analiştilor, de 6,41 miliarde de dolari.

Tesla a reiterat obiectivul de a ajunge la o producţie de 10.000 de vehicule pe săptămână la nivel global, până la sfârşitul acestui an.


Foto: AFP/Mediafax