Terenul agricol din România este de opt ori mai ieftin decât cel din Germania

Prețul terenurilor arabile din România s-a dublat în ultimii ani, pe fondul unui interes din ce în ce mai crescut al investitorilor, fie ei români sau străini, care au început să tranzacționeze suprafețe din ce în ce mai mari. Chiar și așa, terenurile românești sunt încă mult mai ieftine față de cele din alte state din Uniunea Europeană.
Prețul terenului agricol din România pleacă în prezent de la 1.500 de euro și poate ajunge la 9.000 – 10.000 de euro pe hectar, potrivit Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). România are însă unele dintre cele mai mici prețuri din Europa, raportat la un preț de 40.000-80.000 de euro/ha în Olanda sau de 20.000-80.000 de euro în Germania, potrivit datelor de pe site-ul agenției olandeze de tranzacționare a terenurilor agricole Cibus Farmland Club. În Polonia, prețul variază între 8.000 și 13.000 de euro pe hectar. Analizând maximele de preț, terenurile locale sunt de opt ori mai ieftine decât în Germania sau în Olanda.
Citiți și: Cât de dependentă este economia României de multinaționale, acuzate că au instigat la protest
Per ansamblu însă, prețul terenurilor arabile din România s-a dublat în ultimii cinci ani, crescând în medie cu circa 20% pe an, estimează Hitch&Mosher, cea mai mare companie de real estate din vestul țării. „Desigur, există nuanțări procentuale pentru această creștere, date de câțiva factori precum mărimea suprafeței de teren, gradul de consolidare, condițiile climaterice și altele“, explică Marius Șchiopotă, managing partner al Hitch&Mosher.
În zona de vest a țării, de exemplu, unde Hitch&Mosher își desfășoară cea mai mare parte a activității și unde se găsesc, de altfel, printre cele mai fertile soluri din țară, prețul mediu de tranzacționare a terenurilor arabile cu suprafețe mari, între 1.000 și peste 4.000 de hectare, este de 5.500–6.000 de euro pe hectar. „Interesul (pentru terenuri, n.r.) a rămas constant încă din anii 2011–2012, când am constatat un apetit foarte crescut al investitorilor – fie ei străini sau autohtoni“, completează Șchiopotă.
În România se face agricultură pe cel puțin jumătate din suprafața țării, iar din totalul de 13,3 milioane de hectare ale terenurilor agricole, aproape două treimi sunt arabile.
Citiți o analiză despre terenurile agricole din România: Pământul românesc cel de toate zilele