Teoria Qonspirației: Lumea e controlată de pedofili sataniști canibali, iar singurul care o mai poate salva e președintele Donald Trump

Romulus Deac 16/09/2020 | 10:23 Digital
Teoria Qonspirației: Lumea e controlată de pedofili sataniști canibali, iar singurul care o mai poate salva e președintele Donald Trump

Lumea e controlată de pedofili sataniști canibali, iar singurul care o mai poate salva e președintele Donald J. Trump. Da, internetul a qomis-o din nou!

În 4 decembrie 2016, Edgar Maddison Welch, un bărbat în vârstă de 28 de ani din Salisbury, Carolina de Nord, a intrat într-o pizzerie din Washington D.C., a scos de sub haină o armă automată, a îndreptat-o spre angajați și a cerut să fie dus într-un subsol care nu exista. Să fie mai convin­gă­tor, a și tras de trei ori. Nimeni nu a fost rănit. Când pizzeria a fost înconjurată de polițiști, s-a predat fără alte incidente. La interogatorii le-a povestit anchetatorilor că a citit pe internet că restaurantele Comet Ping Pong ar fi, de fapt, un paravan pentru o rețea de pedofili cu strânse legă­turi cu figuri importante ale Partidului De­mocrat. S-a descris apoi drept unul dintre „băieții buni“ și a mărturisit că a vrut să facă o investigație pe cont propriu și să-i salveze astfel măcar pe câțiva dintre copiii despre care credea sincer că sunt ținuți captivi ca sclavi sexuali în pivnițele Comet Ping Pong.

Cunoscută sub numele de „Pizzagate“, teoria s-a copt pe Reddit și 4chan după ce mai multe e-mailuri sustrase prin hacking de pe contul personal al lui John Podesta, managerul de campanie al lui Hillary Clinton pentru alegerile prezidențiale din 2016, au fost postate pe WikiLeaks. E-mailuri de­spre care a început să se spună că ar con­ține mesaje codificate care ar dovedi scenariul invocat de Welch, prin simpla înlocuire a unor cuvinte, cum ar fi „pizza“ cu „fetiță“.

Ochiul furtunii

La opt luni de la focurile de armă trase de Welch la Washington, un personaj cu pseudonimul „Q Clearance Patriot“, devenit între timp doar „Q“, a po­stat un prim mesaj pe 4chan, una dintre cele mai infame destinații ale internetului și punctul zero de întâlnire al conspirațiilor și conspiraționiștilor de pretutindeni. A fost începutul mișcării QAnon, a cărei sevă se trage direct din temele care au alimentat Pizzagate.

Cum totul e interpretare, pseudonimul „Q“ a fost văzut ca o referire directă la cel mai înalt nivel de securitate al Departamen­tului Energiei – care conferă acces la infor­mații top secret despre armele nucleare –, o trimitere specifică intenționată prin care autorul și-ar transmite sinceritatea, autoritatea și buna-credință.

Ideea generală a teoriilor promovate de Q și QAnon ar fi aceea că lumea este con­dusă de o organizație secretă de sataniști-pedofili/pedofili-sataniști. Printre ei, Hillary Clinton, Barack Obama, George Soros, Oprah Winfrey sau Tom Hanks, dar și fi­guri religioase cum ar fi papa Francisc și Dalai Lama.

Ei sunt cei care controlează politicienii, mass-media și Hollywoodul. Ei sunt cei care controlează totul. Ei sunt cei care molestează copii, îi omoară, îi mănâncă și le folosesc sângele pentru a extrage din el o substanță care le prelungește viața. O fac de mult timp și ar fi continuat să o facă dacă Donald Trump nu ar fi ajuns preșe­dinte. El știe totul despre ei și a fost recrutat de un grup de generali de top să candideze la funcția de președinte în 2016 pentru a-i înfrânge și a-i aduce în fața justiției.

Sisifica bătălie împotriva Răului ar fi ră­mas mută și neștiută, însă a apărut el/ea, Q, și a început să-i facă publice detaliile. Acest război, a prezis Q, va culmina cu un eveniment iminent, „Furtuna“, când Do­nald Trump va dezvălui identitatea membrilor cabalei, îi va pedepsi pentru nelegiu­irile lor, iar America își va redobândi astfel măreția de odinioară.

Destulă vreme, QAnon a rămas o miș­care exotică – genul pe care majoritatea oa­menilor o puteau ignora fără nicio pro­blemă. Dar, în ultimele luni, a trecut în mainstream. Twitter, Facebook și alte re­țele de socializare au fost inundate de in­formații false promovate de QAnon despre COVID-19, protestele Black Lives Matter sau prezidențialele americane din noiembrie, asociindu-se și unor cauze activiste, cum ar fi mișcările antivaccin și cele împotriva traficului de copii.

Detonarea atenției

#SaveTheChildren, de exemplu, este unul dintre cele mai virale hashtaguri ale momentului, cu zeci de milioane de like-uri, share-uri și co­men­tarii pe Facebook și Instagram, potrivit CrowdTangle, o companie de analiză a mo­dului în care conținutul digital se răs­pân­dește pe internet, deținută de Facebook. Începutul lunii august a consemnat un vârf al interesului, care a culminat cu organizarea unor mitinguri offline de sus­ținere a mișcării în mai multe orașe americane.

Oricât ar suna de filantropic, mișcarea #SaveTheChildren nu are nicio legătură cu organizația umanitară londoneză care poartă același nume și care are ca scop sto­parea traficului de minori și îmbună­tățirea vieții copiilor din întreaga lume. „Deși mulți aleg să folosească numele or­ganizației noastre ca hashtag pentru a-și susține punctul de vedere în anumite pro­bleme, nu suntem afiliați sau asociați cu niciuna dintre aceste campanii“, arată reprezentanții ONG-ului într-un comunicat oficial.

Primele postări cu #SaveTheChildren au apărut în luna iulie, în grupările QAnon și Pizzagate de pe Facebook, și au fost inevitabil legate de tema copiilor traficați și abu­zați sexual de infamii cabalei pedofilo-sa­taniste. Temă reluată apoi obsesiv, cu orice ocazie.

După explozia de la începutul lunii trecute din Beirut, de exemplu, mii de postări au identificat-o drept vinovată pe Hillary Clinton. Totul a plecat de la o imagine dintr-o tran­smisiune a televiziunii Al Ja­zeera în care apare un container de măr­furi despre care s-a spus că ar aparține com­paniei taiwa­neze de transport maritim Evergreen Marine Corp. Imaginea e însă neclară și e greu de confirmat sau infirmat acest lucru. Cum „Evergreen“ a fost numele de cod folosit de serviciile secrete americane pentru Hillary Clinton, liantul pare a fi traficul de copii, iar revelația din spate – aceea că deflagrația din port a fost provocată pentru a șterge urmele ce ar putea duce la fosta primă doamnă a Ame­ricii.

Vocea patriotului național

O anchetă internă a Facebook, scriu cei de la NBC News, a identificat la sfârșitul lunii iunie câteva mii de grupuri și pagini – majoritatea private – care susțineau QAnon, cu un total de peste trei milioane de membri activi și urmăritori.

Analizând răspândirea geografică a fe­no­menului, jurnaliștii de la The Guardian au identificat în cel puțin 15 țări grupuri Facebook de adepți ai teoriei. Printre sta­tele din Europa Centrală și de Est se află și România – alături de Serbia, Slovenia și Ungaria. După SUA, cele mai mari comu­nități au fost documentate în Germania, Italia, Polonia, Olanda, Australia și Marea Britanie.

La mijlocul lunii trecute, Facebook, Inc. a anun­țat că a șters peste 790 de grupuri, 100 de pagini și 1.500 de anunțuri asociate cu QAnon, blocând în același timp peste 300 de hashtaguri pe Facebook și pe Instagram. În plus, a impus restricții în cazul a peste 1.950 de grupuri și 440 de pagini de pe Facebook și a peste 10.000 de conturi de pe Instagram.

La rândul său, Twitter a închis 7.000 de conturi QAnon, pentru încălcarea regulilor privind manipularea, dezinformarea și hăr­țuirea. De asemenea, compania a anunțat că nu va mai recomanda conturi și con­ținut QAnon, că va împiedica apariția lor în tendințe și căutări și că va bloca linkurile postate de conspiraționiști – măsuri despre care s-a spus că ar urma să afec­teze aproximativ 150.000 de conturi active.

Dar ceea ce a început în unele dintre cele mai întunecate părți ale internetului nu a ajuns doar în rețelele sociale populare. O banală căutare pe Amazon, de exemplu, le-a returnat celor de la NBC News peste 1.000 de tipuri de produse asociate QAnon, de la căni de cafea și huse pen­tru telefoane, la cărți și cântece rap, multe dintre ele cu livrare gratuită și promovate cu eticheta „Amazon’s Choice“. Retailerul a refuzat să facă vreun comentariu. Recent, Amazon a mai fost acuzată că platforma sa funcționează ca o piață pentru produse cu simboluri și conotații ra­siste, de la pijamale pentru copii imprimate cu crucile în flăcări asociate Ku Klux Klanului la figurine naziste de colecție.

În App Store, în topul celor mai vândute zece titluri a ajuns și QDrops, o aplicație prin care utilizatorii erau anunțați de fie­care dată când Q avea o nouă postare. Lan­sată în aprilie, a fost ștearsă de Apple la mijlocul lunii iulie. La rândul său, Google a eliminat din Play Store trei aplicații – QMAP, Q Alerts! și Q Alerts LITE –, pentru încălcarea politicilor companiei privind conținutul dăunător sau periculos.

Oglindă, oglinjoară…

„Pentru observatorul obișnuit, QAnon poate fi ceva ușor de trecut cu vederea. În întregul său, teoria e, evident, absurdă, iar pentru mulți dintre cei care o urmăresc poate fi doar o formă de divertisment. Dar există și un grup de credincioși fervenți. Ei sunt cei pe­riculoși. Și nu sunt puțini“, spune Justin Hendrix, director executiv la NYC Media Lab, un consorțiu universitar axat pe media și tehnologie.

Un raport intern al FBI avertiza încă de anul trecut că teoriile conspirației re­pre­zintă o potențială amenințare teroristă in­ternă, referindu-se punctual și la QAnon. Între timp, mai mulți adepți au fost acuzați de infracțiuni cu violență, inclusiv ucide­rea unui șef mafiot la New York, Francesco „Franky Boy“ Cali, și amenințarea cu moar­tea a lui Joseph R. Biden Jr., fost vicepre­șe­dinte al SUA și candidat desemnat al de­mocraților anul acesta.

Când au descoperit cadavrul lui Cali, po­li­țiștii au crezut inițial că au de-a face cu o ră­fuială mafiotă. Fusese împușcat de mai multe ori în stomac, iar autorul, Anthony Comello, 24 de ani, un adept al teoriilor con­spirației, a declarat în instanță că a crezut despre el că este un membru proeminent al „statului profund“ (versiunea QAnon a statului pa­ralel mioritic) și că a vrut să-l elimine pentru a-l ajuta pe președintele Trump.

În pofida numeroaselor predicții neîm­plinite și a lipsei unor probe credibile – „Hillary Clinton va fi arestată luni, 30 octombrie 2017, între orele 7.45 și 8.30 dimi­neața“, anunța, de exemplu, unul dintre primele mesaje ale lui Q –, aproape 80 de candidați la Senat și Ca­mera Reprezen­tanților și-au declamat în mod public sus­ținerea pentru QAnon. Majoritatea (73) sunt republicani, dar există printre ei și doi democrați, arată cei de la Media Matters, o organizație nonprofit de monitori­zare a presei.

La Casa Albă, Donald Trump a redistribuit pe Twitter peste 150 dintre mesajele lui Q, iar frecvența la care a făcut-o a crescut pe măsură ce a început să scadă în son­daje. Numai de Ziua Independenței, înainte de a se adresa națiunii, cel de-al 45-lea președinte ales al SUA a redistribuit 14 mesaje publicate pe conturi QAnon. În aceeași zi, fostul său consilier pe probleme de securitate națională, Michael Flynn, a înregistrat un videoclip în care apare rostind un jurământ asociat cu QAnon.

În timpul pandemiei, QAnon pare să câș­tige foarte mulți adepți. Ne puteți spu­ne ce credeți despre asta și ce aveți să le trans­mi­teți oamenilor care urmăresc această miș­care chiar acum?“, a fost întrebat pre­șe­­dintele salvator al națiunii în timpul unei întâlniri cu presa la Casa Albă. „Ei, bine, nu știu multe despre această mișcare“, a răs­puns acesta. „Dar înțeleg că ei mă plac foarte mult. Și apreciez asta!“

Acest articol a aparut în numărul 98 al revistei NewMoney

FOTO: Getty