Teoria conspirației: Care este legătura dintre miliardarul Bill Gates, tehnologia 5G și pandemia COVID-19

Romulus Deac 15/06/2020 | 11:07 Digital
Teoria conspirației: Care este legătura dintre miliardarul Bill Gates, tehnologia 5G și pandemia COVID-19

De parcă nu ne-ar fi ajuns ecranele albastre ale morții, Internet Explorer 6 sau Win­dows Vista, Bill Gates ne-a adus mai nou pe cap și pandemia de COVID-19.

„Biblia spune că va exista un Antihrist, un om care se va autoproclama Dumnezeu și care va încerca să instituie o nouă ordine mondială, cu un sistem unic de guvernare, cu un sistem financiar unic și cu o religie pla­netară unificată“, declamă, de la înălți­mea amvonului său digital, printr-un vi­deo­clip postat de YouTube, controversatul pastor american Adam Fannin, cunoscut mai ales pentru predicile și campaniile sale anti-LGBT și, mai nou, antivaccinare.

Pentru toți cei care aceste detalii nu au fost îndeajuns de specifice, Fannin dez­văluie și adevăratul nume al Bestiei care stă să vină peste noi – Bill Gates, cofondatorul Microsoftului identificat de unii cu ani în urmă drept „Imperiul Malefic“, cel care a devenit în ultimele luni ținta predi­lectă a teoreticienilor conspirațiilor și a grupărilor antivaccinare.

Bill Gates și pandemia obligatorie

Pentru mulți, pandemia de COVID-19 pare să fi apărut de nicăieri; o criză neașteptată pentru care nimeni și nimic nu ne-ar fi putut avertiza și pregăti. Numai că, în ultimii ani, au existat diferiți oameni care ne-au atenționat în re­petate rânduri asupra riscului inevitabil al izbucnirii unei pandemii care să ne dezvă­luie slăbiciunile lamentabile ale sistemului. Printre ei, și Bill Gates.

La începutul lui 2010, într-o analiză a ceea ce el numea modul „periculos“ în care mass-media vremii a reflectat epide­mia încă activă la acea oră de gripă por­cină, Gates scria pe blogul său că „adevă­rata poveste nu este cât de rea a fost H1N1; adevărata poveste este că suntem no­rocoși că nu a fost mai rău, pentru că am fost aproape complet nepregătiți pentru așa ceva“. Și tot atunci mai spunea că focarul de H1N1 ar trebui să reprezinte un „apel de trezire“ pentru a investi în instrumente mai bune de a urmări și de a gestiona o epidemie mortală, „pentru că multe alte epidemii mortale vor mai veni în deceniile următoare și nu există nicio garanție că vom mai fi la fel de norocoși și data viitoare“.

În 2015, la o conferință TED în Vancouver, același Gates spunea că, „dacă va exista în următoarele decenii ceva care să ucidă peste zece milioane de oameni, cel mai probabil va fi un virus extrem de contagios, nu un război“. Și tot el avea să fie cel care la o conferință internațională pe teme de securitate desfășurată în 2017 la München vorbea despre faptul că un agent patogen cu transmisiune rapidă ar putea ucide în decurs de mai puțin de un an peste 30 de milioane de oameni și că un astfel de patogen ar putea apărea în urmă­torii 10-15 ani.

„Dacă istoria ne-a învățat ceva, este că va exista o altă pandemie globală mortală. Focarul de ebola din 2014 ne-a demonstrat că răspunsul nostru a fost prea lent, astfel că e important să avem o abordare globală și o soluție la-ndemână. Lumea trebuie să se pregătească pentru pandemii în modul în care militarii se pregătesc pentru răz­boi“, detalia Gates.

Între toate aceste discursuri, prin intermediul Bill & Melinda Gates Foundation, infamul miliardar a finanțat mai multe sub­venții și programe de cerce­tare orientate spre dezvoltarea unui vaccin universal îm­potriva gripei pandemice. Și aici intervine cuvântul magic. Vaccin.

Hermeneutica de criză

În videoclipul său, care a avut peste două milioane de vizualizări, Fannin îl lapidează pe Gates pentru susținerea vaccinării și îl acuză că ar lucra, de fapt, la dezvoltarea unor teh­no­logii care să fie implantate prin vacci­nare în corpul uman, cu scopul de a co­lecta și trimite apoi la Națiunile Unite informații despre cei vaccinați. O astfel de tehnologie ar fi o cerneală invizibilă, cu ajutorul căreia cei vaccinați sunt tatuați cu un certificat digital folosit apoi pentru urmă­­rirea și identificarea lor.

Susținută public și de Roger Stone, fost consilier de campanie al președintelui Do­nald Trump, teoria are la bază o (re)interpretare pandemică a unei tehnologii dezvoltate de Massachusetts Institute of Technology (MIT) pentru înregistrarea unei vaccinări direct în pielea pacientului, prin intermediul unui „timbru“ imprimat cu cer­neală din nanocristale, care este invi­zibil cu ochiul liber. Gândită ca o soluție pentru a păstra evidența/istoricul vaccină­rilor la copiii din țările în curs de dezvoltare, cerneala rămâne activă până la cinci ani și poate fi citită cu ajutorul unui smartphone echipat cu un filtru special și o aplicație dedicată.

„În regiunile unde fișele medicale pe hâr­tie sunt frecvent pierdute sau nu există deloc, iar bazele de date electronice sunt ceva de neimaginat, această tehnologie ar putea permite detectarea rapidă și ano­ni­mă a istoricului vaccinării pacientului, astfel încât să știm dacă are nevoie de vaccinuri suplimentare sau nu“, explica pentru Scientific American unul dintre cerce­tătorii MIT implicați în proiect, Kevin McHugh.

Legătura sa cu William Henry Gates al III-lea? Proiectul a fost susținut financiar de Bill & Melinda Gates Foundation, ca parte a campaniei fundației de eradicare a poliomielitei și a pojarului, cam­panie în care magnatul computerelor a anunțat la sfârșitul anului trecut că va mai investi 1,08 miliarde de dolari.

Însă adevăratul scop pe care Gates îl urmărește prin toate aceste demersuri, avertizează Fannin, este reducerea dras­tică a populației cu ajutorul vaccinurilor. Din nou, o (re)interpretare a unei declarații mai vechi a miliardarului american, că vaccinurile reduc mortalitatea infantilă și, în cele din urmă, pot să încetinească ritmul de creștere a populației, prin schimbările sociale asociate. Pe măsură ce ratele mor­ta­lității infantile scad și se mențin la cote scăzute, consideră el, părinții vor alege să aibă mai puțini copii, pentru că nu vor mai fi îngrijorați că aceștia ar putea muri din cauza bolilor. De altfel, Gates a explicat în repetate rânduri că vede încetinirea creș­terii populației drept o componentă-cheie a ieșirii oamenilor din sărăcie.

Operațiunea virusul

„Obsesia lui Gates pentru vaccinuri pare a fi alimentată de convingerea lui că lumea poate fi vinde­cată prin tehnologie“, susținea recent și Robert F. Kennedy Jr., nepotul fostului pre­ședinte JFK, cunoscut pentru poziția sa anti­vaccinare, acuzându-l pe cofondatorul Microsoft că plănuiește să folosească un viitor vaccin contra coronavirusului pentru a implanta microcipuri care să stocheze nu doar istoricul medical al unei persoane, ci și o evidență a activităților infracționale comise de aceasta.

Oricât de incoerente ar putea părea, Rory Smith, director al departamentului de cercetare al organizației nonprofit First Draft News, care își propune combaterea dezinformărilor din online, spune despre acest gen de teorii că „sunt suficient de puternice pentru a reduce încrederea în instituțiile de sănătate și, prin urmare, pot avea ca efect o scădere a ratelor de vaccinare, ceea ce e îngrijo­rător“.

Supravegherea populației în scopul mo­nitorizării bolilor rămâne un subiect controversat, dar și o mină de aur pentru con­spiraționiștii de pretutindeni. „Monitorizarea digitală a fiecărui pas pe care îl fac americanii este un vis pe care globaliștii îl au de ani buni. Actuala criză de sănătate este pretextul perfect pentru ca ei să în­ceapă să o și facă“, spunea recent Laura Ingraham, vedetă a televiziunii americane Fox News.

Apple și Google au anunțat deja un pro­iect comun bazat pe o soluție bluetooth prin care să urmărească expunerea oamenilor la COVID-19, iar MIT are un proiect similar. Însă, spun statisticile momentului, 60% din americani se declară sceptici că fo­losirea telefoanelor mobile în acest scop ar putea încetini semnificativ răspândirea virusului.

Un virus creat de același Bill Gates, după cum spune o altă teorie a conspirației potrivit căreia acesta ar fi deținătorul „pa­ten­tului“ pentru SARS-CoV-2. De altfel, mai spune aceeași teorie, actuala pandemie nu este decât un instrument pentru a crea o ne­voie de un vaccin de pe urma căruia Gates va profita din plin ulterior. „Dacă totul va decurge perfect, un vaccin ar pu­tea fi fabricat la scară largă în decurs de un an. Altfel, s-ar putea să dureze și doi ani“, declara recent filantropul, care a donat până acum peste 250 de milioane de dolari pentru combaterea noului coronavirus.

Potrivit unor postări pe Facebook, eti­che­tate între timp drept „informații false“ și care au strâns peste 900.000 de reacții și co­mentarii, în spatele virusului s-ar afla, de fapt, Institutul Pirbright, din Surrey (Anglia) – specializat în studiul virusurilor care se transmit de la animale la oameni –, institut finanțat, la rândul său, (și) de fun­dația soților Gates. Institutul deține, în­­tr-ade­­văr, un patent pentru un vaccin împotriva unui tip de coronavirus care infec­tează în special puii și porcii, dar fără nicio legătură cu noul SARS-CoV-2. „Vaccinul va conține virusul, iar dacă vă veți vaccina, s-ar putea, de fapt, să vă infectați cu virusul“, avertizează conspiraționiștii.

Baubaul de serviciu

Cofondator al com­paniei Microsoft, alături de prietenul său din copilărie Paul Allen, Gates s-a retras de la conducerea corporației în 2008, pentru a se concentra pe acte caritabile în domenii precum educația, sănătatea și pro­tejarea mediului înconjurător. Doi ani mai târziu, iniția împreună cu investitorul american Warren Buffett, chief executive officer (CEO) al Berkshire Hathaway, campania The Giving Pledge, prin care îi încurajau pe miliardarii lumii să își doneze pen­tru acte caritabile cel puțin jumătate din avere. În mai 2019, cei doi aveau semnătu­rile a peste 200 de persoane, valoarea cu­mulată a donațiilor angajate ridicându-se la peste 500 de miliarde de dolari.

Cu o avere estimată la 98 de miliarde de dolari, potrivit ediției de anul acesta a to­pu­lui Forbes al celor mai bogați oameni ai lumii, top în care în ultimii 20 de ani a ocupat de 13 ori prima poziție, Gates nu este pentru prima dată subiectul unor teorii ale conspirației. S-a mai spus despre el și Microsoft că ar fi, de fapt, un paravan al inte­reselor oculte ale Ordinului Iluminaților, că ar fi un lup în blană de filantrop care ar in­­­vesti în antivirale ca mijloc de colonizare a Africii, că ar fi provocat epidemiile de ebola și zika din ultimii ani, că s-ar folosi de vaccinuri pentru a steriliza și descrește populația lumii sau că ar fi, de fapt, un extraterestru reptilian venit printre noi să ne subjuge și să ne controleze.

Ultimele luni l-au transformat însă „în­tr-un soi de baubau abstract“, după cum spune Whitney Phillips, profesor de etică la Universitatea Syracuse din New York, depășindu-l în infamie inclusiv pe eternul suspect de serviciu George Soros, învinuit și el la un moment dat pentru apariția noului coronavirus.

Criticile pe care i le-a adus constant pre­­ședintelui Trump și implicarea sa în dezvoltarea vaccinurilor au fă­cut din el ța­pul ispășitor perfect pentru o criză apă­rută la intersecția dintre tehnologie și me­dicină“, crede Kinga Polynczuk-Alenius, cercetător în științe sociale la Uni­versita­tea din Helsinki.

Supranumit de alții „Nostradamus al bolilor“, Gates a comentat laconic noul val de teorii care îl demo­ni­zează: „Cât timp ne vom afla într-o si­tuație nebunească, vor exista și zvonuri nebunești“. Nicio vorbă, însă, despre el și 5G… De la nimeni.


Acest articol a apărut în numărul 92 al revistei NewMoney. FOTO: Getty

Citește ultimul număr al revistei NewMoney în format e-paper