Teodorovici anunţă 1,4 miliarde lei pentru aprope 1.600 de localităţi

NewMoney 14/10/2019 | 17:03 Ştiri
Teodorovici anunţă 1,4 miliarde lei pentru aprope 1.600 de localităţi

Aproape 1600 de localităţi vor primi 1,4 miliarde lei, sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru a-şi echilibra bugetele, potrivit unui HG adoptat de Guvern, care ar stabili o împărţire mai transparentă a sumelor, a anunţat, luni, după şedinţa de Guvern, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Suma totală cerută de autorităţile locale este de circa 8,5 miliarde lei, diferenţă care ar fi urmat să fie plătită de actualul Guvern, dar ministrul susţine că, în actualul context, ”mai departe, nu pot să vă spun, nu pot să garantez”.

”Am adoptat un proiect de HG aşteptat de ceva timp de autorităţile locale, prin care am distribuit 1,4 miliarde lei pentru diverse capitole de cheltuieli, aşa cum au fost ele prevăzute în OUG 12/2019. Scopul acestei HG este de asigura toate cheltuielile ce ţin de funcţionare a bugetelor locale”, a spus ministrul.

El consideră că HG pune în acord ceea ce menţionează OUG şi stabileşte o împărţire mai transparentă a acestor sume către comunităţile locale. Aceste sume sunt distribuite, în special, pentru cheltuielile de personal, inclusiv idemnizaţiile lunare pentru persoanele cu handicap. Sunt vizate şi cheltuielile cu bunuri şi servicii pentru întreţinerea unităţilor de învăţământ şi pentru cele aferente sistemului de protecţie a copilului şi alte naturi de cheltuieli urgente necesare în anul 2019.

PNL promite că nu umblă la PNDL

Legat de Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), urmează a fi definitivată situaţia, astfel încât toate facturile depuse la Ministerul Dezvoltării, depuse de comunităţile locale, să fie achitate, potrivit lui Teodorovici. Suma totală solicitată de autorităţile locale este de circa 8,5 miliarde lei, iar diferenţa ar fi urmat să fie plătită de actualul Guvern, potrivit lui Teodorovici.

„Suma din Ordonanţa 12 este de 1,4 miliarde aproximativ, suma care se putea distribui. Ceea ce solicită toate comunităţile locale este o sumă care, mare parte din ea, dacă nu în întregime, ar fi fost asigurată de noi, Guvernul actual, până la finalul acestui an, fără niciun fel de discuţie. Mai departe, nu pot să vă spun, nu pot să garantez celor care ne urmăresc că acest lucru se va întâmpla. Sigur, noul Guvern o să vă prezinte o situaţie şi, dacă daţi criticile la o parte, o să rămână probabil cu o foaie goală, fără argumente în acest sens”, a spus el.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, spune liberalii vor finaliza actualul PNDL şi vor continua acest tip de program de investiţii, dacă vor forma Guvernu, precizând, însă, că banii vor merge la comunităţile sărace care nu pot lua fonduri europene pentru diverse investiţii.


Sursa: News.ro

FOTO: Mediafax