UPDATE VIDEO Tensiuni pe Dunăre: Ucraina a reţinut un petrolier al Rusiei în portul Ismail

NewMoney 25/07/2019 | 15:42 Ştiri
UPDATE VIDEO Tensiuni pe Dunăre: Ucraina a reţinut un petrolier al Rusiei în portul Ismail

UPDATE 18.30. Ucraina a eliberat echipajul petrolierului rusesc reţinut joi în portul Izmail (regiunea Odesa), dar nava rămâne în continuare în custodia autorităţilor ucrainene, informează agenţia de presă RIA Novosti, citând Ambasada Federaţiei Ruse de la Kiev, potrivit Reuters.

RIA Novosti îl citează în acest sens pe ataşatul de presă al misiunii diplomatice ruse în Ucraina, Denis Golenko, care a spus că ‘echipajul se întoarce acasă, dar nava rămâne în (portul) Izmail’.

Potrivit agenţiei de presă Interfax, la bordul navei reţinute de Ucraina se află un echipaj compus din aproximativ 15 persoane. Întregul echipaj este într-o stare satisfăcătoare, indică agenţia de presă menţionată, citând o sursă bine informată.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a informat joi că a reţinut un petrolier al Rusiei în portul Ismail, fiind acuzat că ar fi fost implicat în incidentul maritim care a avut loc în luna noiembrie în Stâmtoarea Kerci, relatează site-ul agenţiei Reuters, citat de Mediafax.

Potrivit autorităților ucrainene, petrolierul Nika Spirit, care naviga sub pavilion rusesc, a fost identificat în portul Izmail ca fiind nava Neyma care a participat la operațiunea din strâmtoarea Kerch, pe baza numărului unic de referință pentru nave al Organizației Maritime Internaționale.

Paza de Coastă din Rusia a sechestrat în noiembrie nave militare ucrainene, în Strâmtoarea Kerci, la intrarea în Marea Neagră. Douăzeci şi patru de militari ucraineni se află de atunci în custodia autorităţilor ruse.

Rusia investighează circumstanţele 

Moscova investighează circumstanţele deciziei Ucrainei privind reţinerea unui petrolier al Rusiei în portul ucrainean Islamil, pentru a lua măsurile corecte, a informat joi Ministerul rus de Externe, relatează site-ul agenţiei Tass.

„Studiem detaliile a ceea ce s-a întâmplat pentru a lua măsurile corecte”, a informat Ministerul rus de Externe.

„Dacă au fost luaţi ostatici ruşi, atunci vom considera incidentul drept o încălcare a legislaţiei internaţionale, iar consecinţele vor fi prezentate rapid”, a mai adăugat Ministerul.


FOTO: Arhivă/Getty