Ştiri

Temperaturi rercord în ultimii patu ani. ONU: Perioada 2015-2018, cea mai caldă din istorie

Ultimii patru ani au fost cei mai calzi înregistraţi vreodată, a anunţat ONU, care vede în acest lucru confirmarea încălzirii globale cauzată niveluri de concentraţie-record a gazelor cu efect de seră în atmosferă, relatează AFP, citată de News.ro.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a anunţat miercuri că temperatura media la suprafaţa planetei în 2018 a depăşit-o cu aproximativ 1,0° C pe cea din perioada preindustrială (1850-1900).

„Acest an (2018) se clasează drept al patrulea în rândul celor mai calzi care au fost constataţi”, subliniază agenţia specializată a ONU.

„Cu 1,2°C în plus faţăde perioada preindustrială, anul 2016, marcat de influenţa unui puternic Niño, îşi păstrează statutul de anul cel mai cald”, precizează agenţia, referindu-se la un curent ecuatorial cald la Oceanul Pacific.

„În 2015-2017, diferenţa temperaturii medii faţă de valorile preindustriale era de 1,1°C”.

ONU ia ca punct de referinţă anul 1850, data la care au început înregistrări sistematice ale temperaturii.

Însă „este mult mai important să examinăm evoluţia pe termen lung a temperaturii (…) decât să operăm un clasament între diverşi ani”, a subliniat secretarul general al OMM Petteri Taalas, care a amintit că în ultimii 22 de ani s-au înregistrat 20 cei mai calzi ani înregistraţi vreodată.

„Fenomene meteorologice extreme sau cu un impact puternic au afectat numeroase ţări şi milioane de oameni anul trecut”. ”Comunitatea internaţională trebuie să acorde prioritate absolută reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi măsurilor de adaptare la climă”, a îndemnat el.

AN CONSTISITOR

Această opinie este împărţită de secretarul general al ONU Antonio Guterres. Într-un comunicat, la New York, acesta din urmă a subliniat necesitatea ”creşterii în mod semnificativ în lume a acţiunilor şi ambiţiilor”.

Antonio Guterres preconizează, în acest sens, un summit, la 23 septembrie, la New York, în marja Adunării Generale a ONU. Acesta se va concentra asupra a ”nouă domenii-cheie” – între care tranziţiile energetice şi industriale, acţiuni în oraşe şi la nivel local şi finanţarea luptei împotriva încălzirii globale, a precizat el.

Potrivit ONU, 2019 nu se anunţă sub auspicii mai bune decât ultimii patru ani.

Australia s-a confruntat cu cel mai cald ianuarie înregistrat vreodată, iar un val de frig intens s-a abătut asupra unei părţi a Americii de Nord.

NASA şi Agenţia atmosferică americană (NOAA) au publicat simultan o estimare identică cu privire la anul 2018, declarat al patrulea cel mai cald an în baza unor date înregistrate din 1880.

Americanii adaugă însă un detaliu – este vorba despre ultimii cinci ani şi nu doar de patru ani cei mai calzi înregistraţi vreodată.

Calotele glaciare ale Arcticii şi Antarcticii au atins al doilea cel ma scăzut nivel înregistrat vreodată.

Iar anul trecut 14 catastrofe naturale legate de meteorologie au cauzat pagube enorme.

„Cele 14 evenimente au ucis în total 247 de persoane şi au costat 91 de miliarde de dolari”, a precizat NOAA.

În total 73 de miliarde de dolari reprezină pierderi la doar trei evenimente – uraganele Michael (octombrie 2018) şi Florence (septembrie 2018) şi incendii uriaşe de vegetaţie în Vestul american.

„Valul de frig din Statele Unite nu contrazice, în realitate, modificările climatice”, a subliniat Taalas.

„Arctica se încălzeşte într-un ritm de două ori mai rapid decât media mondială (…). Ceea ce se întmplă la poli nu rămâne cantonat la poli, ci influenţează condiţiile meteorologice şiclimatice în alte regiuni, în care trăiesc milioane de oameni”, a subliniat el.

OMM urmează să-şi publice în martie declaraţia despre situaţia climei mondiale – cu o mulţime de informaţii detaliate şi statistici.

Agenţia colectează date furnizate de NOAA, Goddard Institute for Space Studies (GISS), NASA, dar şi de către Centre Hadley al Serviciului meteorologic britanic şi de către Secţiunea de cercetare cu privire la climă a Universităţii East Anglia (Regatul Unit).


Foto: Mediafax

NewMoney

Recent Posts

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

5 ore ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

5 ore ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

6 ore ago

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

7 ore ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

7 ore ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

8 ore ago

Acest website folosește cookies