Telekom face o demonstrație live a tehnologiei 5G: „Dacă 2G a fost un râu lent, 5G va fi un tsunami”

Cristina Dobreanu 12/06/2017 | 11:08 Ştiri
Telekom face o demonstrație live a tehnologiei 5G: „Dacă 2G a fost un râu lent, 5G va fi un tsunami”

Operatorul Telekom România, parte a grupului Deutsche Telekom a organizat astăzi, împreună cu suedezii de la Ericsson, o demonstrație live a capabilităților rețelei 5G, atingând viteze agregate de până la 24 Gbps, adică de peste 60 de ori mai mari decât cea mai mare viteză comercială locală 4G din prezent.

Tehnologia 5G va deveni disponibilă pentru publicul larg în 2020, potrivit agendei internaționale actuale.

Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu, prezent la eveniment, a subliniat faptul că autoritățile române fac ”toate diligențele” pentru ca primele licențe 5G să fie acordate în 2018, astfel încât România să aibă primele rețele comerciale de acest tip în 2020.

”Viteza mare, mobilitatea, securitatea, dispozitivele inteligente, toate au astăzi unele limitări, însă 5G va oferi noi perspective și soluții la aceste provocări actuale. (…) Dacă 2G a fost un râu lent, 5G va fi un tsunami”, a spus Miroslav Majoros, CEO al grupului de companii Telekom România.

Brandul Telekom Romania, care aparține Deutsche Telekom, a fost lansat în 2014.

Grupul de firme Telekom România a încheiat anul precedent cu venituri totale de 985 de milioane de euro, cu doar un milion de euro în plus față de 2015, potrivit datelor din raportul anual publicat de Deutsche Telekom. Telekom România reunește fostele companii Romtelecom și Cosmote, care se numesc în prezent Telekom Romania Communications și Telekom Romania Mobile Communications.

Numărul de clienți al Telekom România pe zona de servicii de telefonie mobilă a scăzut anul trecut cu 4,5%, la 5,7 milioane, în timp ce pe segmentul de telefonie fixă, a existat un minus de 5,8%, până la 1,969 de milioane de linii. În schimb, numărul de clienți pe zona de internet de mare viteză a crescut cu 0,7%, până la 1,194 de milioane.

Telekom concurează cu operatorii de telefonie mobilă Vodafone și Orange, dar și cu operatorii prin cablu RCS&RDS (care are activități și pe zona de telefonie mobilă) și UPC.

 


FOTO: Telekom

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.