Te-Rox, producătorul de scaune auto pentru copii, atacă piața chineză cu produse premium

Cristina Dobreanu 07/12/2016 | 13:50 Oameni
Te-Rox, producătorul de scaune auto pentru copii, atacă piața chineză cu produse premium

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

În țara tuturor replicilor posibile, Doina Cepalis crede că produsele premium îi pot oferi piatrade care David a avut nevoie pentru a-l doborî pe Goliat.

„Nu ne mai dorim să concurăm cu China pe segmentul low-cost“, mărturisește Doina Cepalis, proprietara grupului de firme Te-Rox, din Pașcani, care produce scaune auto pentru copii. După aproape doi ani în care s-a luptat să intre pe piața chineză, a decis să își schimbe strategia și să ducă acolo doar produse premium, mizând pe apetitul chinezilor înstăriți pentru produsele europene și în spe­­ran­­ța că vor fi replicate mai greu decât cele mai ieftine.

În cazul celor din ur­­mă, China, Bangladesh sau India sunt locurile de unde provine „concurența neloială“, spune antreprenoarea, fiindcă nu res­pectă reglementările in­­ter­­na­­ționale, ceea ce, pentru companiile care se supun acestora, în­seam­nă costuri suplimentare. Iar sub presiunea menținerii unui preț cât mai mic, orice cost poate face diferența între reușită și eșec.

Barometrul chinezesc. În cazul produselor premium, victoria ar putea fi asi­­gurată doar pe jumătate, căci sunt reglementări stricte impuse de autoritățile chineze, care nu îi la­­să să vândă peste un anumit prag. Totuși, spune că anul acesta va fi „un barometru“, pentru că vor pu­­tea vedea exact cum sunt primite produsele și că se aș­­teap­­tă „la o explozie“. Ținta de vânzări pentru anul următor este de 50.000-100.000 de produse.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.