Taxele și impozitele pe care trebuie să le plătească câștigătorii la cazinou în 2022

NewMoney 27/06/2022 | 11:07 Fapt Divers
Taxele și impozitele pe care trebuie să le plătească câștigătorii la cazinou în 2022

Pasionații de jocuri de cazinou au de plătit taxe și impozite în cazul în care doresc să retragă câștigurile. Pragurile „dărilor” către stat au fost stabilite prin legislația intrată în vigoare în anul 2015. De atunci până în prezent s-a schimbat numai modalitatea prin banii ajung la buget.

Jucătorii care au obținut venituri prin practicarea jocurilor de noroc la distanță până la data de 23 martie 2018 au fost obligați să meargă la sediul administrațiilor fiscale de care aparțineau pentru a completa Declarația Unică. Era completată o secțiune pentru fiecare retragere în parte. Așadar, în cazul în care contribuabilul avea de declarat zece retrageri sau mai multe efectuate în anul precedent, el era nevoit să completeze zece secțiuni diferite.

Îndeplinirea acestei obligații lua mult timp, iar aspectele neplăcute nu se terminau aici. De multe ori, cozile pentru depunerea formularului erau foarte mari, iar funcționarii nu erau cele mai amabile persoane. Acestea reprezentau impedimentele principale în calea declarării veniturilor de către cei care efectuasera retrageri de la păcănele cazinou. Mulți dintre jucători preferau să încalce legea decredât să treacă printr-o asemenea experiență, chiar dacă intenția lor nu era să facă evaziune fiscală.

Grad de colectare de 100%

Situația s-a schimbat radical începând cu data menționată, de când impozitul a început să fie reținut la sursă. Cu alte cuvinte, atunci când retrage fonduri, jucătorul primește banii, mai puțin suma aferentă impozitului, care este reținută de operator și virată direct către bugetul statului. Așadar, contribuabilul nu mai trebuie să facă nimic pentru a fi în legalitate, totul rezolvându-se de la sine. Datorită schimbării legii, gradul de colectării impozitelor din acest domeniu este de 100%. Cazinourile nu își permit să nu transfere banii, pentru că și-ar pierde licența.

Și în 2022, pragurile de impozitare a veniturilor provenite din jocurile de cazino sunt următoarele:

  • 1% din suma retrasă pentru retrageri de până la 66.750 de lei;
  • 16% din ce depășește 66.750 de lei plus 667,5 lei (însemnând 1% din 66.750 de lei) pentru retrageri între între 66.751 de lei şi 445.000 de lei;
  • 25% pentru ce depăşeşte suma de 445.000 de lei plus 61.187,5 lei (însemnând 1% din 66.750 de lei plus 25% din diferența între 445.000 și 66.751) pentru retrageri de peste 445.001 lei.

Există și taxe care nu sunt reglementate prin legislația în domeniu. De exemplu, sunt operatori online care percep o taxă suplimentară pentru depuneri și retrageri efectuate printr-o anumită metodă de plată, cum ar fi Paysafecard. Procentul din suma retrasă diferă de la cazino la cazino. De asemenea, pot există platforme de jocuri de noroc internaționale care acceptă și altă valută în afară de RON. Clienții lor pierd o anumită sumă atât la depunere, cât și la retragere, din cauza schimbului valutar. Este posibil să fie percepută o taxă și în cazul în care sunt efectuate mai mult de trei retrageri într-o lună.

Pentru depuneri există taxa pe viciu

Începând cu 1 ianuarie 2019, există o taxă plătită și la depunere. Este vorba despre taxa pe viciu, de 2% din fiecare sumă cu care este alimentat contul. De exemplu, dacă un client efectuează o depunere de 1.000 de lei, operatorul trebuie să vireze 20 de lei către bugetul statului. Potrivit legii, această taxă trebuie plătită de operatori, însă cele mai multe cazinouri o percep de la clienți, pentru a nu ieși în pierdere. Pe platforma fiecărui cazinou online se specifică dacă taxa pe viciu este percepută sau nu de la client (în secțiunea în care sunt specificate metodele de plată).