„Taxa pe lăcomie” prăbușește Bursa de la București cu aproape 7%

NewMoney 19/12/2018 | 11:06 Ştiri
„Taxa pe lăcomie” prăbușește Bursa de la București cu aproape 7%

Bursa de la Bucureşti a deschis şedinţa de azi în scădere cu aproape 7%, după ce Guvernul a anunțat marți că va introduce o „taxă pe lăcomie” prin care băncile vor fi taxate diferențiat. De asemenea, ministurl Finanțelor a transmis că participanţii la fondurile private de pensii din Pilonul II se vor putea retrage după 5 ani de participare.

 

UPDATE: Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este în continuare în declin, scăderea depăşind pragul de 8%. Mai multe companii din energie sunt pe roşu, iar OMV Petrom înregistra o scădere de peste 9%, potrivit News.ro.

 

Indicele principalt BET a scăzut cu 6,78%, în timp ce BET-TR, care reflectă evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni listate la BVB, afişează un minus de 6,92%, transmite Mediafax. Acțiunile Banca Transilvania au înrergistrat o scădere de aproape 15%, în timp ce titlurile BRD s-au depreciat și ele cu 10%.

Romgaz și Petrom au înregistrat și ele scăderi pe bursă, de 10%, respectiv 5%.

Guvernul a anunţat, marţi, că de la 1 ianuarie va taxa diferențiat activele băncilor, în funcție de nivelul Robor la 3 şi la 6 luni, măsură prin care speră ca în bugetul statului să intre până la 3 miliarde de lei anul viitor.

Anunțul vine la două zile după ce președintle PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac asupra băncilor.

Sistemul bancar nu sprijină economia, este cu mult sub media europeană şi avem cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite. Diferenţa este de 7%, în România, în condiţiile în care în UE este această diferenţă de 2,1%. Şi acolo sistemul bancar sprijină economia, la noi nu. În schimb te întrebi: ‘Domnule, pe ce fac profit dacă nu sprijină economia?’ Pe jocul cu Robor-ul, pe care îl stabilesc între dumnealor”, a spus Dragnea duminică, potrivt Digi24.

Așadar, „taxa pe lăcomie” ar urma să fie 0 dacă nivelul mediul al Robor la 3 și 6 luni rămâne sub 1,5%. Dacă media nivelului Robor la 3 şi 6 luni este cuprinsă între 1,5 şi 2%, taxava fi de 0,2%, dacă şi creşte la 0,4%, dacă media Robor este între 2 – 2,5%, inclusiv, a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Activele băncilor vor fi taxate cu 0,6% în cazul în care media Robor este între 2,5 – 3% şi la 0,9%, iar dacă Robor este între 3 – 3,5%. Dacă media trimestrială Robor depăşeşte cu peste 2 puncte procentuale pragul de referinţă, taxa de 0,9 % creşte progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depăşire de 0,5 puncte procentual.

De asemenea, ministrul Finanţelor a mai anunţat că, începând de anul viitor, participanţii la fondurile private de pensii din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen, pe bază de cerere, după minimum 5 ani de participare. Comisionul de retragere înainte de termen va fi de 2% din valoarea activelor cuvenite, potrivit lui Eugen Teodorovici.

Guvernul va crește taxele și pentru companiile din energie și telecomunicații. De anul viitor firmele vor trebui să plătească 3% din cifra de afaceri, a mai transmis ministrul Eugen Teodorovici.

În același timp, ministrul Finanţalor, Eugen Teodorovici a mai anunțat și plafonarea preţului la gazele naturale la 68 lei/MWh, o măsură ce va intra în vigoare tot de la 1 ianuarie 2019 și se se va aplica până în 28 februarie 2022, potrivit ministrului.