Tătaru: voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic va beneficia de o internare de 10 zile

El a adăugat că ieşirea în comunitate a unui pacient pozitiv este o asumare care trebuie să vină şi din partea Ministerului Sănătăţii, dar şi a pacientului respectiv, în contextul în care România are acum o transmisie comunitară accentuată. „Voi da un exemplu. Un coleg de-al nostru, ambulanțier de la Suceava, care a refuzat internarea tocmai pe motiv că este asimptomatic, fiind depistat pozitiv, a decedat acasă. Este unul dintre cei 11 colegi de-ai noștri care a decedat”, a mai spus Nelu Tătaru.
Rata de transmitere este în prezent de 1,2-1,4
„Suntem intr-o perioada de crestere a cazurilor noi, suntem de 10 zile pe o pantă ascendentă, cu o creștere comunitară accentuată, nu exponenţială. Creștere pe care ne-am asumat-o când am decis aceste măsuri de relaxare. (…) Masurile de relaxare nu trebuie numai noi sa le dam, INSP-ul sau guvernul. Mai este și partea care trebuie făcută de agenții economici sau populatie. Sunt masuri de relaxare care au avut ordine comune cu ministerele de resort si cu norme de aplicare, cu riscuri minime a activităților (…) Noi evaluam la nivelul INSP ce se intampla zilnic saptamanal si avem informatii de la centrul european al bolilor”, a declarat Tătaru
„În acest moment mergem pe rata de transmitere 1,2-1,4. Avem o transmitere comunitara dusa de unde vin compatriotii, gestionare proasta inseamnsa focare noi. Avem anchete epidemiologice, avem internari , daca se va impune vom avea si izolari pe acele zone”, a precizat ministrul.
Legat de pericolul unor focare de coronavirus, Nelu Tătaru spune că „nu avem in acest moment, fiindca avem echipe de medici, care tin in frau, care gestioneaza fiecare focar. Înainte de relaxari existau focare la camine de batrani, spitale, centrele de bolnavi psihici. (…) Apar cazuri noi care se duc si se intorc in comunitati”.