Tătaru: voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic va beneficia de o internare de 10 zile

Elena Marinescu 22/06/2020 | 22:55 Ştiri
Tătaru: voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic va beneficia de o internare de 10 zile

Persoanele infectate cu COVID-19, dar care sunt asimptomatice sau doar ușor simptomatice, vor sta internate în spital doar zece zile, fiind trimise apoi în izolare la domiciliu, sub supravegherea medicului, a anunțat luni seară ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El a precizat că, până în prezent, au fost testate de la începutul pandemiei 371.000 de persoane şi au fost efectuate 610.000 de teste. 

Demitarul a precizat că va semna marți un ordin de ministru în acest sens. „La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă de evaluări, marţi voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile. În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă.

Dacă este pozitiv totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicilor de familie. Acest ordin va fi semnat marţi, pentru a descongestiona spitalele, dar nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi când s-a prezentat, pentru că nu ştim cum va avea evoluţia. Să lăsăm specialiştii să decidă dacă un caz este asimptomatic sau nu”, a afirmat ministrul Sănătăţii, la Realitatea Plus.

El a adăugat că ieşirea în comunitate a unui pacient pozitiv este o asumare care trebuie să vină şi din partea Ministerului Sănătăţii, dar şi a pacientului respectiv, în contextul în care România are acum o transmisie comunitară accentuată. „Voi da un exemplu. Un coleg de-al nostru, ambulanțier de la Suceava, care a refuzat internarea tocmai pe motiv că este asimptomatic, fiind depistat pozitiv, a decedat acasă. Este unul dintre cei 11 colegi de-ai noștri care a decedat”, a mai spus Nelu Tătaru.

Rata de transmitere este în prezent de 1,2-1,4

„Suntem intr-o perioada de crestere a cazurilor noi, suntem de 10 zile pe o pantă ascendentă, cu o creștere comunitară accentuată, nu exponenţială. Creștere pe care ne-am asumat-o când am decis aceste măsuri de relaxare. (…)  Masurile de relaxare nu trebuie numai noi sa le dam, INSP-ul sau guvernul. Mai este și partea care trebuie făcută de agenții economici sau populatie. Sunt masuri de relaxare care au avut ordine comune cu ministerele de resort si cu norme de aplicare, cu riscuri minime a activităților (…) Noi evaluam la nivelul INSP ce se intampla zilnic saptamanal si avem informatii de la centrul european al bolilor”, a declarat Tătaru

În acest moment mergem pe rata de transmitere 1,2-1,4. Avem o transmitere comunitara dusa de unde vin compatriotii, gestionare proasta inseamnsa focare noi. Avem anchete epidemiologice, avem internari , daca se va impune vom avea si izolari pe acele zone”, a precizat ministrul.

Legat de pericolul unor focare de coronavirus, Nelu Tătaru spune că „nu avem in acest moment, fiindca avem echipe de medici, care tin in frau, care gestioneaza fiecare focar. Înainte de relaxari existau focare la camine de batrani, spitale, centrele de bolnavi psihici. (…) Apar cazuri noi care se duc si se intorc in comunitati”.