Ştiri

Țările în care e cel mai ușor să îți deschizi o afacere. România, depășită de Kosovo, Niger sau Moldova

Românii care vor să își deschidă o afacere trebuie să aștepte 12 zile, timp în care trebuie să rezolve șase proceduri. Este mai ușor să începi un business în țări precum Kosovo, Niger și chiar Moldova, potrivit datelor publicate de Banca Mondială într-un raport.

În acest moment, economia Noii Zeelande oferă cele mai bune condiții pentru a începe o afacere, statul insular obținând un rating de 99,96. Pentru a deschide un business în capitala Auckland, este nevoie de o singură procecdură, ce poate fi rezolvată într-o jumătate din zi și care îți scoate din buzunar mai puțin de 1% din venitul mediu pe cap de locuitor, relevă raportul Doing Business 2018.

Pe următoarele patru poziții în clasamentul țărilor în care îți poți deschide cel mai ușor o afacere se află Canada (98,23), Hong Kong (98,14) și, surprinzător, Georgia (97,84) și Jamaica (97,3).

Românii, în schimb, trebuie să efectueze șase proceduri, pentru care pierd 12 zile, însă costul este mai mic, de doar 0,4% din venitul mediu pe cap de locuitor, ceea ce ne plasează pe locul 64 în lume, cu un rating de 89,67. Suntem depășiți de țări precum Kosovo (95,67 – locul 10), Moldova (93,76 – locul 23) sau Niger (93,65 – locul 24).

Stăm mai bine, însă,însă față de vecinii din Ungaria (87,60 – locul 79), unde costurile de înființare ale unei afaceri costă 5,4% din salariul mediu, dar și față de bulgari (85,37 – locul 95) care au nevoie de 23 de zile pentru rezolva toate procedurile necesare.

„Este încurajator să observăm țări precum Jamaica, Uzbekistan și Kosovo care se confruntă cu o asemenea creștere. Ea indică faptul că ne îndreptăm către multi-culturalism și bogăție în afaceri, ceea ce ne va încuraja, fără îndoială, să ne aventurăm în zone noi. Unii ar putea chiar susține că va deveni esențial să facă acest lucru. Sunt sigur că vom vedea o schimbare continuă a sectorului, pe măsură ce businessurile se vor reforma și vor depăși vechile bariere”, Shai Aharony, director al Reboot Digital Agency.

La efectuarea raportului, Banca Mondială a ținut cont de capitalul minim, numărul de proceduri (cum ar fi obținerea tuturor licențelor și permiselor necesare și completarea oricăror documente necesare), timp și cost pentru a înființa o întreprindere cu răspundere limitată de dimensiuni mici și mijlocii și care operează dezvoltat oraș din punct de vevdere economic din fiecare stat.


Foto: Mediafax

NewMoney

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

15 ore ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

15 ore ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

16 ore ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

16 ore ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

17 ore ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

19 ore ago

Acest website folosește cookies