Tăriceanu vrea ca şi votul în ţară să se poate derula pe durata a trei zile

NewMoney 13/11/2019 | 11:21 Ştiri
Tăriceanu vrea ca şi votul în ţară să se poate derula pe durata a trei zile

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că şi românii din ţară trebuie să aibă posibilitatea de a vota pe durata a trei zile, întrucât şi printre ei se găsesc persoane care nu pot duminica. 

”Am aşteptat publicarea rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale pentru a avea consfinţit inclusiv rezultatul din diaspora. Pentru că se impun câteva învăţăminte/concluzii după acest rezultat. Întâi, sunt mulţumit că soluţia pe care ALDE a propus-o pentru a îmbunătăţi condiţiile de votare în străinătate, votul prelungit pe durata a trei zile, a funcţionat. Românii din diaspora au putut vota în condiţii bune, fără cozi şi nervi. Dar nu pot să nu reiau acum ce am spus şi am susţinut şi în vară când am discutat proiectul de lege în Parlament: soluţia ALDE a fost implementată doar parţial, creând astfel o discriminare pozitivă a românilor care trăiesc, muncesc sau studiază în străinătate”, a scris, miercuri, Tăriceanu pe Facebook.

Acesta crede că trebuie reechilibrată situaţia şi să exste şi în ţară posibilitatea să se poată vota pe acelaşi calendar ca şi cel pentru românii din afară.

”Adică să modificăm legea electorală pentru a înfiinţa un număr de secţii de votare (câteva sau măcar una în fiecare judeţ) unde românii să poată vota trei zile sau câte zile se va stabili să se voteze în străinătate. În fond şi în ţară pot fi cazuri în care cetăţeni care nu pot vota duminică ar putea să-şi exprime votul vineri sau sâmbată”, mai spune Tăriceanu.

Liderul ALDE anunţă că va face o propunere legislativă în acest, pe care o va discuta cu celelalte partide parlamentare.

”Cred că românii trebuie să aibă drepturi egale oriunde aleg ei să trăiască, muncească sau studieze”, consideră Tăriceanu.

La alegerile prezidenţiale de duminică, românii din străinătate au putut vota pe durata a trei zile şi la fel se va întâmpla şi la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Românii din ţară votează, însă, doar duminica, între orele 7 şi 21.


Sursa: News.ro
FOTO: Mediafax