Tăriceanu anunţă că ALDE va susţine Guvernul propus de Orban. Ce conține pactul în 12 puncte

NewMoney 22/10/2019 | 14:04 Ştiri
Tăriceanu anunţă că ALDE va susţine Guvernul propus de Orban. Ce conține pactul în 12 puncte

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, marţi, după discuţiile cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că formaţiunea va susţine Guvernul propus de acesta. 

„A doua întâlnire oficială pe care am avut-o în formaţie completă, aş spune, împreună cu colegii mei, membri ai delegaţiei, ne-a permis să finalizăm discuţiile pe documentul pe care l-am prezentat la întâlnirea precedentă, cu cele 12 condiţii şi cerinţe pe care noi le-am formulat. Şi pot să vă spun că am căzut de acord asupra tuturor”, a spus Tăriceanu.

Ce conține pactul propus de ALDE lui Orban

G4Media.ro a prezentat protocolul propus de Tăriceanu.

Sprijinul parlamentar al ALDE pentru învestirea Guvernului Ludovic Orban se va realiza ținând cont de următoarele obiective:

 1. Formarea unui guvern monocolor PNL
 2. Păstrarea cotei unice de impozitare a veniturilor
 3. Modificarea legislației în justiție numai prin dezbatere și aprobare parlamentară (respectând rezultatul Referendumului din 26 mai 2019)
 4. Restructurarea guvernului
 5. Susținerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin și revenirea la alegerea președinților Consiliilor Județene prin vot indirect, mecanism utilizat în 2016
 6. Corectarea de urgență a prevederilor OUG 114/2018 care au afectat negativ mediul economic
 7. Continuarea/demararea proiectelor de investiții în noi capacități de producție în domeniul energetic (gaze, nuclear)
 8. Listarea la bursă a Hidroelectrica
 9. Realizarea unei imagini clare a tuturor proiectelor de mari investiții aflate în diverse faze procedurale, prezentarea publică a situației, stabilirea unor termene clare și informarea permanentă a opiniei publice în legătură cu respectarea lor
 10. Susținerea în Parlament a adoptării unei legislații privind Lobby-ul pe model european
 11. Punerea bazelor unui fond de investiții după modele de succes ale altor țări europene
 12. Acord PNL-ALDE pentru interzicerea migrației parlamentarilor, aleșilor locali și a membrilor de la un partid la altul

Tăriceanu a spus că se va prezenta în faţa Biroului Politic Executiv al ALDE unde va cere votul în favoarea învestiturii lui Ludovic Orban ca premier.

„Deci sub rezerva aprobării Biroului Politic Executiv al ALDE aceasta este propunerea pe care o facem şi sigur că discuţiile de astăzi au fost clarificatoare, necesare  pentru a putea cere acest lucru. (…) Nu votăm pe ideea acordării unui cec în alb, avem o serie de condiţionalităţi pe care le-am discutat, am negociat, am convenit asupra lor”, a afirmat Tăriceanu.

Tăriceanu a spus că este vorba de 25 de parlamentari ALDE, la Camera Deputaţilor fiind anunţată reconstituirea grupului ALDE.

El a spus că înţelegerea exclude participarea altor partide la guvernare.


Sursa: News.ro/G4Media.ro