TARA Interactive: 10% din vânzări vor fi generate, în următorii 2 ani, din implementări ale tehnologiilor Web 3

Andrei Dumitru 03/10/2022 | 11:01 Ştiri
TARA Interactive: 10% din vânzări vor fi generate, în următorii 2 ani, din implementări ale tehnologiilor Web 3

TARA Interactive, companie românească de dezvoltare de software, lansează noua linie de business dedicată implementării de tehnologii Web 3 – noua generație World Wide Web, care permite democratizarea serviciilor și descentralizarea informației, prin utilizarea unor tehnologii precum blockchain, NFT și cryptocurrencies. Noua divizie a fost deschisă datorită cererii tot mai mare din partea companiilor, ale căror nevoi de securitate, rapiditate și trasabilitate pe produse, acțiuni, procese etc. sunt în creștere.

TARA Interactive estimează că aproximativ 10% din vânzările totale ale companiei vor fi generate, în următorii 2 ani, din implementări ale tehnologiilor Web 3, care oferă oportunități pentru produse creative cu aplicabilitate în toate industriile, de la implementarea tehnologiei blockchain în interiorul companiilor, până la oferirea de servicii în Metaverse.

Tehnologia blockchain are potențialul de a revoluționa lumea. Modul în care se păstrează datele ajută organizațiile să ofere o securitate sporită, păstrând trasabilitatea și vizibilitatea acestora. În acest context, companii mari au implementat deja această tehnologie pentru a păstra o evidență a tuturor modificărilor apărute în lanțul de producție și distribuție, de la producători, la clienții final, aceștia având posibilitatea de a verifica și valida toți pașii prin care a trecut produsul achiziționat”, spune Vlad Lepădatu, Managing Partner la TARA Interactive, menționând că, prin înființarea noii divizii, TARA Interactive dezvoltă soluții bazate pe tehnologia blockchain, care permit companiilor să aibă un management al datelor superior, securitate sporită și trasabilitate.

Totodată, compania lucrează la migrarea informațiilor interne către blockchain (o rețea/serie de blocuri de informații care pot conține date de orice tip, având ca proprietate particulară faptul că, ulterior validării, datele nu mai pot fi alterate) și NFT (Non-fungible Token – Jeton nefungibil – unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. Jetoanelor nefungibile le corespund fișiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație: fotografii, înregistrări audio, videoclipuri etc.).

NFT-urile oferă unicitate documentelor digitale în orice format. Fiind păstrate în blockchain, oferă acces și la trasabilitate și pot confirma că documentele nu sunt modificate între timp, orice modificare fiind păstrată și vizibilă ulterior.

Astfel, NFT-urile pot fi utilizate în situații diverse, cum ar fi:

  • loializarea clienților, prin oferirea NFT-urilor la achiziționarea produselor;
  • recompensarea angajaților, aceștia deținând un produs digital, a cărui valoare va crește odată cu compania;
  • posibilitatea de a investi într-o companie prin achziționarea NFT-urilor;
  • înlocuirea abonamentelor la servicii cu NFT-uri, ceea ce va da posibilitatea abonaților să vândă abonamentul lor către alți utilizatori.

Ce beneficii poate aduce implementarea tehnologiei de tip blockchain în sectorul public

Utilizarea tehnologiei blockchain nu se limitează la sectorul privat. Din perspectiva sectorului public și a îmbunătățirii serviciilor furnizate cetățenilor, implementarea unor tehnologii de tip blockchain ar putea aduce beneficii în ramuri precum managementul identității (documente de identitate, acte de căsătorie, pașapoarte, permise de conducere etc.), securizarea datelor în aviație, optimizarea sistemului de colectare a taxelor, gestionarea registrelor medicale, gestionarea în mod integrat a parcursului școlar al cetățenilor, asigurarea securității cibernetice, securizarea lanțului de aprovizionare, managementul proprietății și cadastrarea terenurilor agricole etc.

Cât privește piața globală de blockchain, Fortune Business Insights plasează valoarea acesteia la 4,7 miliarde de dolari în 2021, cu o estimare de creștere la peste 7 miliarde de dolari în 2022. Iar perspectiva de creștere în următorii 7 ani este semnificativă, estimările companiei de cercetare indicând o valoare a pieței blockchain de aproape 164 de miliarde de dolari în 2029, cu o rată anuală de creștere de 56%.

Potriviu unui studiu al Forumului Economic Mondial, tehnologia blockchain este utilizată de cel puțin 40 de bănci centrale și în peste 200 de inițiative publice din 45 de țări la nivel mondial.

În prezent, tehnologia blockchain este folosită, la nivel mondial, cel mai mult în industriile bancară, de servicii financiare și asigurări (BFSI – Banking, financial services and insurance), urmată, la mare distanță, de industria de telecomunicații, de media, de energie și utilități, de retail, de Guverne și de industria de healthcare.

FOTO: Laszlo Raduly