Țara gurilor știrbe: românii au cei mai mulți dinți lipsă din Europa

Gabriel Bucur 06/09/2017 | 12:39 Ştiri
Țara gurilor știrbe: românii au cei mai mulți dinți lipsă din Europa

Campaniile de educare a populației încep să dea roade, iar românii sunt tot mai preocupați de dinții lor, dovadă că numărul celor care accesează tratamentele cu implanturi dentare a crescut de trei ori în ultimii cinci ani. Totuși, românii sunt europenii cu cei mai mulți dinți lipsă și rămân printre populațiile cu cele mai grave probleme dentare din Europa, arată un studiu comparativ ADOM (Asociația Dental Office Managers), prima asociație din România ce reunește și specializează manageri pentru clinicile dentare.

În perioada 2008-2012, 31% din pacienții care s-au mers la medicul dentist au solicitat tratamente cu implant dentar, timp în care s-au realizat 1.300 de astfel de tratamente, mai arată studiul. Comparativ, între anii 2013 și 2017, 68% din pacienții care au mers la medicul stomatolog au solicitat tratamente cu implant dentar și au fost realizate 3.900 de astfel de proceduri.

Dintre români, 70% și-au pierdut cel puțin un dinte, potrivit datelor Eurobarometru, iar 30% nu mai păstrează niciun dinte natural. Drept comparație, între 35% și 40% din populația Europei și SUA și-a pierdut cel puțin un dinte și se estimează că 26% din adulți își vor pierde toți dinții, până la vârsta de 74 de ani, potrivit American Association of Oral and Maxilofacial Surgeons.

„(…) Anul trecut, cele mai solicitate tratamente pe zona de stomatologie pentru adulți, în cadrul DENT ESTET, au fost lucrările dentare complexe, precum implanturile sau reconstrucțiile dentare complete”, a declarat Erika Cioată, vicepreședinte ADOM și director de Marketing al lanțului de clinici DENT ESTET.

Implanturile dentare, rată de succes de 98%

Românii încep să se alinizeze tendinței internaționale de înlocuire a dinților lipsă cu implanturi dentare, o soluție durabilă, estetică și cu un grad mai mare de funcționalitate decât soluțiile clasice, așa cum sunt protezele dentare.

„Lipsa unui dinte poate părea un lucru minor, însă gravitatea trebuie evaluată din mai multe puncte de vedere: vârsta pacientului, poziția dintelui lipsă, etc. Nu doar lipsa igienei dentare poate conduce la pierderea dinților, ci și lucrările stomatologice greșite, așadar experiența și specializarea unui medic în implantologie contează foarte mult în alegerea unui astfel de tratament. Lipsa unui dinte este o problemă care trebuie rezolvată în cel mai scurt timp, întrucât efectele se răsfrâng asupra celorlați dinți, dar și asupra întregului organism”, a explict Dr. Dragoș Calangiu, medic specialist în implantologie dentară.

Implanturile dentare sunt singurele intervenții care oferă restaurare dentară ce include adiția de os sau care pot stimula osul natural să crească, prevenind astfel deformarea oaselor maxilare. Rata de succes a implanturilor dentare premium pe plan global este de 98%, potrivit American Academy of Implant Dentistry.

Piața globală de implantologie dentară este în creștere. Dacă în anul 2015, aceasta era estimată la 7,3 miliarde de dolari, până în anul 2021, este estimat că va ajunge la 12,32 miliarde de dolari, cu o creștere de 7,2% anual, conform studiilor realizate de Research & Markets, liderul mondial în analize de piață.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.