Tactica președintelui venezuelean Maduro: cum vrea să salveze economia aflată în haos prin adoptarea unei criptomonede

Mimi Noel 15/03/2018 | 13:06 Global
Tactica președintelui venezuelean Maduro: cum vrea să salveze economia aflată în haos prin adoptarea unei criptomonede

După ce a fost anunțată, criptomoneda Petro a beneficiat de o promo­vare me­dia­tică și poli­tică masivă în Venezuela. Cel mai mare susținător este chiar preșe­din­tele Nicolas Maduro, care se luptă să re­dre­­­seze o economie lovită de hiper­in­fla­ție. În pri­ma zi de tranzacționare a atras 735 de milioane de dolari. 

Acest articol a apărut în numărul 35 (disponibil până la 18 martie) al revistei NewMoney

O scenă suprarealistă dintr-o țară tot mai suprarealistă. La finalul lunii decembrie 2017, la un forum organizat de Banca Centrală a Venezuelei, trei foarte cunos­cuți promotori ai criptomonedelor prea­mă­reau virtuțile acestora, considerându-le o soluție de salvare a economiei venezue­lene aflate sub asediu.

La prima ve­dere, ideea pare magnifică: lansând prima criptomonedă a lumii ca monedă națională, Venezuela ar putea să-și amelioreze problemele economice profunde cu care se confruntă – de la in­flația de patru cifre la prăbușirea creșterii economice. Cea mai mare problemă ră­mân însă sancțiunile impuse de SUA care practic au decuplat Venezuela de la sistemul financiar global.

Cu câteva săptămâni înainte de respectivul forum, președintele venezuelean, Nicolas Maduro, făcea un anunț-surpriză la televiziunea de stat în care spunea că va introduce moneda virtuală Petro, care va fi garantată cu importantele rezerve de țiței naționale. Cei trei promotori ai criptomonedei au fost atrași în acest scenariu pentru a-l susține și da credibilitate.

POLITIZARE. La respectivul forum, Miko Matsumura, fondatorul Evercoin, o plat­formă de schimb pentru criptomonede, avocatul specializat pe monede digitale, Carol Van Cleef, și fondatorul centrului pentru Bitcoin din New York, Nick Spanos, au lăudat ideea unei monede deschise și a unei piețe transparente. În timpul pre­zentării, plin de entuziasm, Spanos lăuda Venezuela cu sintagma „un Dubai al Vestului“. Doar că ușor-ușor, toți cei trei au încetat să mai susțină ideea, pe măsură ce un document oficial cu specificațiile tehnice privind trecerea la Petro a devenit tot mai mult un document politic infuzat cu doctrină socialistă.

După lansarea din 20 februarie, guvernul speră să atragă câteva miliarde de dolari de la investitorii străini. Vargas vorbea recent de investitori din Qatar, Turcia, din regiuni din Orientul Mijlociu, dar și europeni.

Alături de echipa de birocrați și specia­liști loiali lui Maduro a lucrat și Gabriel Jimenez, un antreprenor venezuelean din zona IT, care a mărturisit că a lucrat luni întregi pentru a ajuta la dezvoltarea Petro, convins că moneda virtuală va putea să rezolve problemele macro ale țării.

„Este ceva mult mai ambițios decât o criptomonedă. Este un proiect la care îm­preună cu o echipă națională și interna­țio­nală am lucrat non-stop pentru a ajuta această țară“, spune Jimenez.

Antreprenorul venezuelean a făcut parte dintr-o echipă guvernamentală care a lucrat în secret în Caracas pentru a identifica în ce măsură poate o criptomonedă să amelioreze câteva dintre cele mai profunde probleme economice ale Venezuelei, inclusiv deficitul enorm de bancnote.

LANSAREA. În prezent, bolivarul vene­zue­lean este lovit de o inflație de patru cifre, iar FMI preconizează că va atinge 2.000% anul acesta. Drept urmare, bancomatele din Caracas stau goale, iar băncile limitează retragerile la echivalentul a câțiva cenți pe zi.

Vara trecută, guvernul a creat Superin­tendența pentru criptomonedă, entitate condusă de parlamentarul Carlos Vargas. Prezența zilnică la televizor a lui Maduro și comentariile sale spontane au dat bătăi de cap „echipei Petro“, nevoită să schim­be constant parametrii monedei sau să accelereze proiectul pentru a-l alinia celor mai recente idei lansate de președinte, spun cei apropiați echipei.

În timpul unui discurs susținut în ianua­rie, Maduro înainta o cotație de 60 de do­lari pentru un Petro, comparabilă cu actuala co­tație a țițeiului. Unii membri ai echipei de dezvoltare a Petro nu au fost de acord cu valoarea, spunând că e prea mare și au atras atenția că o volatilitate prematură a monedei ar putea atrage după sine pierderi uriașe pentru primul lot de cumpărători. Potrivit ultimelor in­formații, circa 38% din emisiunea de Pe­tros a fost vândută cu o reducere de 60%. Întreaga emisiune este de 100 de milioane de unităţi, iar valoarea estimată chiar de Maduro s-ar ridica la 6 miliarde de dolari.

Pentru a stimula cererea, guvernul va garanta că acceptă Petro ca plată pentru taxe și alte tarife. Maduro repetă mereu că Petro va fi susținută de rezervele națio­nale de țiței, dar și de cele de aur și de diamante (trebuie spus însă că deo­cam­dată nu este posibilă conversia criptomonedelor în active).

„Am găsit cheia pentru o nouă perioadă financiară și monetară în Venezuela și acesta este Petro“, spunea Maduro la televiziunea de stat pe 2 februarie. „Planul este să folosim Petro pentru fondurile de pensii, pentru tineri și clasa de mijloc, pen­­tru revigorarea economiei“, a mai spus președintele.

De asemenea, există și proiectul de a în­corpora criptomoneda în așa-numitul „card al patriei“, o carte de identitate pe care 15 milioane de venezueleni o folosesc pentru a putea beneficia de subvenții și rații de alimente. Este o mutare care i-ar întări lui Maduro controlul asupra celor mai nevoiași venezueleni și a-i folosi politic.

CRITICII. Sunt și voci care consideră Petro o modalitate ilegală de a face rost de bani acum că sancțiunile impuse de Administrația Trump interzic ca SUA să cumpere titluri de stat emise de guvernul de la Caracas.

„/Petro/ este o altă manifestare a ne­bu­niei pentru criptomonede considerate o rezolvare sigură a tuturor problemelor economice“, spune Martin Chorzempa, cercetător în cadrul Institutului Peterson pentru Economii Internaționale.

Valoarea fundamentală a criptomonedelor precum Bitcoin este că nu implică entități intermediare (deci fără taxe suplimentare), ceea ce nu e cazul cu Petro. „În cazul Petro, trebuie să ai încredere într-un intermediar care este foarte corupt și care a pus la pământ economia unei țări“, mai spune Chorzempa.

 


Articol preluat din BloombergBusinessweek

de Patricia Laya; adaptare de Mimi Noel

Cu contribuția lui Brendan Walsh.

FOTO: Guliver / Getty Images

 

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.