Suspendarea Parlamentului de către Boris Johnson este ”ilegală”

NewMoney 24/09/2019 | 13:03 Ştiri
Suspendarea Parlamentului de către Boris Johnson este ”ilegală”

Curtea Supremă britanică a găsit marţi ”ilegală” suspendarea Parlamentului decisă de către premierul Boris Johnson şi stabileşte ca acesta să se întrunească din nou ”cât mai rapid posibil”, o decizie spectaculoasă şi o înfrângere majoră pentru şeful Guvernului de la Londra, relatează AFP. 

Liderul Partidului Laburist (în opoziţie) Jeremy Corbyn i-a cerut imediat lui Boris Johnson să demisioneze.

Cei 11 judecători au decis în unanimitate că avizul lui Boris Johnson prin care i-a cerut reginei Elisabeta a II-a să suspende Parlamentul timp de cinci săptămâni, până la 14 octombrie, cu două săptămâni înainte de Brexit, este ”ilegal, nul şi neavenit”.

”Parlamentul nu a fost suspendat”, a declarat preşedinta Curţii Supreme, Lady Hale, apreciind că este necesar ca acesta să se întrunească din nou ”cât mai rapid posibil”.

Preşedintele Camerei Comunelor John Bercow a declarat că aceasta urmează ”să se reunească fără întârziere” şi că va consulta în acest sens ”de urgenţă” liderii diverselor partide politice.

Judecătorii au urmărit argumentarea adversarilor şefului Guvernului, care îl acuză de faptul că a suspendat parlamentul cu scopul de a pune căluş opoziţiei şi de a scoate regatul Unit din UE la 31 octombrie, inclusiv fără un acord de divorţ.

”Deputaţii trebuie să fie curajoşi şi să ceară socoteală acestui Guvern fără scrupule”, a declarat Gina Miller, o activistă anti-Brexit aflată la originea unuia dintre recursurile examinate de Curtea Supremă.

Decizia prim-ministrului Boris Johnson de a suspenda activitatea Parlamentului britanic pentru o lună a stârnit proteste din partea politicienilor şi a celor care se opun unui Brexit fără acord, iar o petiţie a strâns peste un milion de semnături, scrie BBC.

Guvernul a precizat că pauza de 5 săptămâni din perioada septembrie – octombrie va oferi totuşi timp necesar dezbaterii Brexitului.

Cei care au criticat decizia au spus că ea reprezintă o încercare „nedemocratică” de a-i împiedica pe parlamentari să blocheze un Brexit fără acord.


Sursa: News.ro

FOTO: Hepta/Mediafax