SURSE: Grupul Telekom se va retrage din România. RCS&RDS și Orange vor prelua afacerile companiei germane

NewMoney 22/05/2019 | 12:59 Ştiri
SURSE: Grupul Telekom se va retrage din România. RCS&RDS și Orange vor prelua afacerile companiei germane

Compania germană Telekom ia în calcul retragerea din România, iar „averea” reprezentată de abonați și de drepturile TV urmează să fie împărțită între RCS-RDS și Orange, scrie Gazeta Sporturilor

Mai exact, după retragerea operatorului german, Orange ar urma să preia partea de telefonie a Telekom, în timp ce RDS&RCS se va alege cu bucata care ține de televiziune. Prin urmare, pe piața din România va rămâne un singur post de sport, care va aparține RDS, însă nu este clar deocamdată dacă se va numi în continuare DigiSport.

În spatele afacerii s-ar afla Zoltan Teszari, patronul RCS-RDS, avocatul Adrian Tomșa, un avocat din Cluj ce deține Look TV, și Orlando Nicoară, administratorul eAD, societatea care tocmai a preluat de la Liga Profesionistă drepturile TV pentru campionatul românesc, potrivit gsp.ro.

Pe partea de televiziunea, numărul abonaților Telekom a scăzut la 1,41 milioane în primele luni din 2019, grupul german fiind cu mult urma RCS&RDS, care a ajuns la 3,7 milioane de utilizatori. În ceea ce privește serviciul de telefonie, în 2018, numărul clienților Telekom a depășit 4,6 milioane de abonați.

Zvonurile că Telekom ar vrea să se retragă din România există de mai multă vreme. În urmă cu doi ani se vorbea tot despre o rupere a operatorului telecom între Orange, care ar fi fost interesat de preluarea telefoniei fixe, și RCS&RDS, care ar fi interesat de segmentul de mobile.

Discuțiile pe această temă s-ar fi intensificat însă după ce la finalul anului trecut Guvernul a adoptat Ordonanța 114, supranumită „ordonanța lăcomiei”, care a impus, printre altele, o taxă de 3% pe cifra de afaceri pentru companiile din telecom.

În urmă cu două săptămâni Telekom România a anunţat că veniturile consolidate au scăzut cu 4,4% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 216,6 milioane euro, în condiţiile în care veniturile din servicii mobile au scăzut cu 6,6%.

Compania-mamă Telekom a avut în permanență probleme cu filiala din România din multiple motive: situația complicată a acționariatului (statul român deține o participație de 45,9% în divizia de telefonie fixă), problemele moștenite de la compania greacă OTE, dificultățile dintr-o piață extrem de competitivă pe care se bat alte trei companii mari (Orange, Vodafone, RCS), scrie G4Media.ro.


Foto: Mediafax