Ştiri

Surpriză: Ford și Volkswagen decid să închidă Argo AI

Argo AI, compania care oferă servicii de mobilitate şi conducere autonomă, controlată în comun de Ford Motor şi Volkswagen AG, va fi închisă, deoarece producătorii auto şi-au schimbat strategiile privind maşinile autonome, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.ro.

Ford a decis că trebuie să investească în sisteme de asistenţă pentru conducătorii de autovehicule, obiectiv mai uşor de realizat pe termen scurt decât cel al Argo, de conducere cu interacţiune umană limitată, a anunţat miercuri într-un comunicat al doilea producător auto american.

Ford şi VW vor continua să coopereze pe segmentul vehiculelor electrice şi comerciale în Statele Unite şi în Europa.

Din cauza investiţiei în Argo, care a început în 2017, Ford va înregistra o depreciere înainte de impozitare de 2,7 miliarde de dolari.

Argo AI avea peste 2.000 de angajaţi în iulie 2022

„Mulţi angajaţi vor avea oportunitatea de a continua activitatea în domeniul conducerii autonome la Ford sau la Volkswagen, în timp ce alţii vor fi din păcate concediaţi”, se arată în comunicatul Argo AI.

Separat, Ford şi-a atenuat estimările de profit pentru 2022, când câştigurile ar urma să se situeze la limita inferioară a precedentelor previziuni, din cauza perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi a plăţilor mai ridicate către furnizori.

Compania se aşteaptă să raporteze în acest an câştiguri ajustate înainte de taxe şi impozite de 11,5 miliarde de dolari, după ce anterior prognozase că profitul ar putea ajunge la 12,5 miliarde de dolari. Fluxul de numerar în 2022 ar urma să se situeze la 9,5 – 10 miliarde de dolari.

Veniturile Ford în trimestrul trei din 2022 au urcat cu 10%, la 39,4 miliarde de dolari, depăşind estimările analiştilor de pe Wall Street, care se aşteptau la 36,4 miliarde de dolari.

De asemenea, Ford a anunţat că intenţionează să răscumpere până la 35 milioane din acţiunile sale, în valoare de aproape 450 milioane de dolari la preţurile curente.

Directorul general Jim Farley supervizează transformarea Ford, care încearcă să depăşească Tesla cu o investiţie de 50 miliarde de dolari în vehiculele electrice (EV) şi un plan ce prevede producerea a două milioane de EV pe an până la finalul lui 2026.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, şeful Ford intenţionează să scadă costurile cu trei miliarde de dolari, inclusiv prin renunţarea la 3.000 de angajaţi şi posibil alte concedieri.

Anul acesta, acţiunile Ford au scăzut cu 38% la Bursa de la New York, din cauza turbulenţelor de pe pieţe şi a temerilor privind recesiunea.

În trimestrul trei din 2022, câştigurile ajustate înainte de taxe şi impozite au scăzut la 1,8 miliarde de dolari, în timp ce analiştii se aşteptau la 1,82 miliarde de dolari. Profitul companiei în America de Nord a scăzut la 1,31 miliarde de dolari, de la 2,42 miliarde de dolari anul trecut, în timp ce vânzările au urcat cu 16%, datorită succesului camionetei electrice F-150 Lightning şi a modelului Maverick.

În Europa, Ford a raportat un profit înainte de taxe şi impozite de 204 milioane de dolari, faţă de pierderi de 52 milioane de dolari în trimestrul trei din 2021. În China, Ford a înregistrat pierderi înainte de taxe şi impozite de 193 milioane de dolari, în timp ce vânzările au scăzut cu 12%, la aproximativ 133.000 vehicule, în trimestrul trei din 2022.

În ultimii doi ani producătorii auto s-au confruntat cu o serie de perturbări în lanţurile de aprovizionare, care au întârziat în mod repetat producţia de vehicule, deseori din cauza deficitului de semiconductori.

FOTO: Wikipedia

Andrei Dumitru

Recent Posts

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

o zi ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

o zi ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

o zi ago

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

o zi ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

o zi ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

o zi ago

Acest website folosește cookies