Superbet Chess Classic Romania 2021 – Constantin Lupulescu l-a învins pe Anish Giri, numărul 6 mondial

NewMoney 08/06/2021 | 11:09 Ştiri
Superbet Chess Classic Romania 2021 – Constantin Lupulescu l-a învins pe Anish Giri, numărul 6 mondial

Runda a III-a de la Superbet Chess Classic Romania 2021 s-a încheiat luni seară cu o nouă victorie românească. Constantin Lupulescu l-a învins pe jucătorul olandez Anish Giri, numărul 6 mondial, în timp ce toate celelalte patru partide s-au finalizat cu remiză.

Până la acest moment, în întregul turneu, s-au disputat 15 partide, iar singurele trei rezultate decisive s-au petrecut în duelurile în care au fost prezenţi jucătorii români, celelalte fiind remize.

Prima mutare care a dat startul zilei competiţionale a fost făcută de fostul fotbalist şi membru al echipei naţionale a României, Florin Răducioiu. „Îmi place foarte mult să joc şah. Am jucat când eram mic, cu copiii, pe mize simbolice. Jucam şi în cantonamente şi înainte de meciuri. Şahul te învaţă să analizezi, să te concentrezi, să anticipezi mişcările adversarului – ceva ce-ţi trebuie şi la fotbal”, a declarat Răducioiu.

Runda a patra, care are loc marţi, începând cu ora 15:00, la Sheraton, va fi deschisă cu o primă mutare făcută de fostul boxer Mihai Leu, campion mondial la categoria mijlocie în 1997 şi campion naţional la raliu.

Derby-ul zilei va fi între americanii Wesley So, numărul nouă mondial, şi Fabiano Caruana, numărul doi în lume.

Cronica rundei a III-a

Constantin Lupulescu –  Anish Giri 1-0
Jucătorul român a încercat să-şi surprindă adversarul încă de la prima mutare, când a ales să împingă pionul la c4. În jocul de mijloc, Anish Giri, numărul 1 al Olandei şi numărul 6 mondial, a obţinut o poziţie extrem de activă, care îi dădea motive reale să spere la o victorie. Totuşi, Constantin Lupulescu şi-a păstrat cumpătul, a ştiut cum să reacţioneze în criza de timp şi a câştigat.

Imediat după terminarea partidei, liderul naţionalei de şah, Constantin Lupulescu, a declarat: „Anish Giri este cel mai puternic jucător pe care l-am învins în cariera mea”.

Comentariul de pe pagina de Twitter a Grand Chess Tour a fost: „Şi totul s-a terminat: favoritul local, marele maestru Lupulescu, îl învinge pe Anish Giri!”

„A fost încă o zi senzaţională la Superbet Chess Classic şi nu trebuie să ne ferim de cuvintele mari. După victoria lui Bogdan Deac, a venit rândul lui Constantin Lupulescu să fie erou naţional. Marele maestru român a reuşit o victorie istorică împotriva numărului şase mondial, olandezul Anish Giri. Până în acest moment, cele trei jocuri decisive ale competiţiei au fost jucate de jucătorii români”, a comentat pentru presă maestrul internaţional Gabriel Grecescu.

Şi experţii de la Grand Chess Tour au remarcat ieri, pe Twitter, că „jucătorii români sunt în mare formă”, urmând să vedem dacă vor rezista până la capăt.

Levon Aronian – Fabiano Caruana ½-½
Marele maestru armean şi numărul 5 mondial, Aronian, a avut pentru prima dată în acest turneu parte de piesele albe. A încercat să-şi etaleze stilul inventiv cu care şi-a obişnuit fanii şi să construiască o formulă de atac extrem de ingenioasă. La mijlocul partidei s-a gândit aproape 30 de minute la o singură mutare, pentru a găsi continuarea cu care să-l pună în dificultate pe numărul doi mondial. Fabiano Caruana a reacţionat impecabil şi a reuşit să pareze orice tentativă de atac. În cele din urmă, fiecare a trebuit să se mulţumească doar cu jumătate de punct.

Alexander Grischuk  – Wesley So ½-½
Americanul Wesley So a ales să se baricadeze, iar marele maestru rus nu a reuşit să îl doboare. Aşa s-ar putea descrie ceea ce s-a întâmplat la partida celor doi jucători de talie mondială. Au fost multe fineţuri până în momentul în care s-au semnat fişele. Wesley este un jucător respectat şi se pare că mulţi dintre marii maeştri prezenţi se tem cumva de abilităţile sale. Din această cauză aleg să nu rişte prea mult în faţa lui.

Bogdan Deac – Shakhriyar Mamedyarov ½-½
Tânărul mare maestru român a câştigat respectul celorlalţi participanţi după victoria pe care a avut-o în runda precedentă, iar acest lucru s-a văzut cât se poate clar în cadrul duelului pe care l-a avut împotriva jucătorului azer. Deşi este un jucător căruia îi place să joace pe contre, Shakh a ales o variantă cuminte. A fost domninat întreaga partidă de Deac, dar abilităţile sale l-au ajutat să obţină remiza.

Teimour Radjabov – Maxime Vachier-Lagrave ½-½
Ambii jucători au ales să repete varianta din deschiderea Grunfeld, pe care a jucat-o marele maestru francez în prima rundă a turneului. Rezultatul nu a fost diferit, doar metoda prin care s-a ajuns la împărţirea punctului pe din două. Vachier-Lagrave a venit după o înfrângere şi este oarecum de înţeles abordarea pe care a avut-o.

Programul rundei a IV-a

Runda a IV-a se va juca marţi, începând cu ora 15:00, la Sheraton, între: Wesley So şi Fabiano Caruana; Alexander Grischuk – Bogdan Deac; Anish Giri – Levon Aronian; Shakhriyar Mamedyarov – Teimour Radjabov; Maxime Vachier-Lagrave şi Constantin Lupulescu.

Este de aşteptat ca jucătorii să-şi etaleze în partidele următoare cele mai bune variante pe care le au în repertoriu. Derby-ul zilei va fi între cei doi americani Wesley So şi Fabiano Caruana, iar un alt duel care se anunţă interesant va fi între Anish Giri şi Levon Aronian. Jucătorii români vor juca din nou cu piesele negre şi vor avea de luptat pentru a obţine un rezultat pozitiv.

Competiţia de şah clasic la Bucureşti este prima etapă din Grand Chess Tour 2021 şi se desfăşoară sub sloganul „Change your life. Make your Move. With Kasparov”. Şahiştii joacă fiecare cu fiecare şi obţin puncte. Câştigătorul etapei este anunţat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile se ridică la 325.000 dolari.

Turneul are loc între 5 şi 14 iunie, cu excepţia zilei de 10 iunie. Partidele încep la ora 15:00 şi se încheie în jurul orei 20:00. În fiecare zi a turneului, invitaţi speciali vor face prima mutare simbolică. Printre invitaţi se numără: Ana – Maria Brânză (9 iunie); Gică Craioveanu (11 iunie); Cătălin Moroşanu (12 iunie); Daniel Pancu (13 iunie); Gică Popescu (14 iunie).

În România, competiţia este transmisă în direct de postul de televiziune LookSport şi este comentată de marii maeştri internaţionali Alin Berescu (căpitanul Echipei Naţionale de Seniori)  şi Andrei Murariu, precum şi maestrul internaţional Gabriel Grecescu. În online şi în străinătate, ea poate fi urmărită pe grandchesstour.org.