Superbet Chess Classic Romania 2021 – Bogdan Deac, pe primul loc în clasamentul rundei a II-a alături de Fabiano Caruana, numărul 2 mondial

NewMoney 07/06/2021 | 12:43 Ştiri
Superbet Chess Classic Romania 2021 – Bogdan Deac, pe primul loc în clasamentul rundei a II-a alături de Fabiano Caruana, numărul 2 mondial

Runda a II-a a Superbet Chess Classic Romania s-a încheiat, pe 6 iunie, cu un clasament surprinzător. Bogdan Deac, numărul 2 în România şi singurul junior din competiţie, i s-a alăturat lui Fabiano Caruana, numărul 2 la nivel mondial, la egalitate, în topul clasamentului zilei, după ce a reuşit să îl învingă pe numărul unu al Franţei, Maxime Vachier-Lagrave.

Fabiano Caruana a câştigat împotriva numărului unu al României, Constantin Lupulescu, iar celelalte partide s-au încheiat cu remiză.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, şi fostul baschetbalist Virgil Stănescu au făcut primele mutări care au dat startul simbolic al celei de-a doua runde a competiţiei. Ei au făcut echipă cu cele două junioare care au făcut remiză la ceremonia de deschidere a turneului, pe 4 iunie, în partida demonstrativă cu Garry Kasparov şi marii maeştri internaţionali înscrişi în concurs, Alexia Iordache şi Alessia Ciolacu.

„Mă bucur pentru orice iniţiativă care readuce şahul în prim-plan. Pentru copii, cel puţin, este unul dintre cele mai bune moduri în care poate fi investit timpul lor, antrenând capacităţi cum ar fi memoria, recunoaşterea unor modele structurale, proiecţia în viitor sau luarea deciziilor. Acestea pot deveni factori de succes în anumite tipuri de carieră. Îmi ofer toată susţinerea pentru activităţile extraşcolare care îi pot pregăti pe copiii noştri pentru viitor”, a declarat ministrul Ciprian Teleman.

Runda a III-a începe luni, la ora 15:00, iar derby-ul zilei va fi între numărul doi mondial, Fabiano Caruana, şi câştigătorul ediţiei Superbet Chess Romania 2019, Levon Aronian, numărul cinci în lume. Prima mutare va fi făcută de fostul fotbalist român Florin Răducioiu, membru al echipei naţionale de fotbal a României la Cupa Mondială din 1990 şi 1994 şi la EURO 1996, singurul fotbalist român care a evoluat şi a şi marcat în toate marile campionate naţionale ale Europei (Anglia, Franţa, Germania, Italia şi Spania).

Cronica rundei a II-a

Maxime Vachier-Lagrave – Bogdan Deac 0-1

Bogdan Deac a început partida cu piesele negre, un fapt considerat din start ca un mic dezavantaj la acest nivel. Cu toate acestea, a ales o variantă în care se duce o luptă corp la corp. Chiar dacă numărul unu al Franţei, marele maestru internaţional, Maxime Vachier-Lagrave, a reuşit să obţină o poziţie extrem de ofensivă, reprezentantul României a găsit o continuare ingenioasă prin care a descentrat piesele adversarului. După câteva mutări a obţinut avantaj material şi astfel s-a scris istoria primei victorii româneşti.

„Dacă ar trebui să ne spună marele maestru român care este mutarea sa preferată, cu siguranţă ne-ar răspunde „pion la b3”! În prima zi, când a jucat cu piesele albe împotriva celui mai bun jucător olandez şi numărul şase mondial, a reuşit cu această mutare să deschidă poziţia Regelui advers şi să obţină avantaj. În Runda a II-a, cu aceeaşi mutare, dar cu piesele negre, a descentrat total o poziţie ideală de atac a adversarului său”, a comentat Gabriel Grecescu, mare maestru internaţional.

„O răsturnare spectaculoasă”, „Deac îl surprinde pe VML şi intră în topul clasamentului, alături de Caruana”, au comentat experţii de la Grand Chess Tour pe Twitter, referindu-se la victoria lui Deac.

„Partidele lui Bogdan sunt precum luptele greco-romane! Fiecare duel este dus până la ultima picătură de energie. Iar până acum a demonstrat că se descurcă foarte bine şi împotriva adversarilor de la categoria grea”, a declarat căpitanul echipei olimpice, marele maestru internaţional Alin Berescu.

Fabiano Caruana – Constantin Lupulescu 1-0
Constantin Lupulescu a intrat într-o poziţie cu Regii pe flancuri opuse. Încă de la primele mutări era evident că va fi o partidă pe contre. Fabiano a fost foarte exact în momentele critice şi a reuşit să-şi intensifice presiunea. Din păcate marele maestru român a consumat o mare parte din timpul său, iar când avea mai mare nevoie să combată mutările puternice ale numărului doi mondial, nu reuşit să găsească cele mai bune continuări.

Giri Anish – Teimour Radjabov ½-½
După o primă rundă în care a fost „alergat” pe toată tabla, marele maestru olandez a avut o abordare mai paşnică împotriva câştigătorului Cupei Mondiale din 2019. În jocul de mijloc a părut că reuşeşte să obţină o poziţie superioară, dar a fost vorba doar de o dominare sterilă. Din punct de vedere vizual a părut că va reuşi să contruiască un atac periculos, până când s-a lovit de zidul numit Teimour.

Shakhriyar Mamedyarov – Alexander Grischuk  ½-½
A fost un duel între doi jucători care se cunosc foarte bine, cu foarte multe partide, unul împotriva celuilalt. Shakh a încercat să-l surprindă pe triplul campion mondial de blitz cu deschiderea engleză, iar în jocul de mijloc a reuşit chiar să-şi creeze şanse de câştig. După o apărare exactă, s-a ajuns rapid într-un final egal şi partida s-a încheiat remiză.

Wesley So – Levon Aronian  ½-½
Pentru a doua oară la rând, Levon a jucat cu piesele negre şi a avut aceeaşi abordare solidă. Campionul mondial la Şah-Fischer a încercat să complice jocul şi să intre într-o poziţie mai „ascuţită”, dar schimbul rapid de piese pe coloanele centrale a făcut ca partida să se încheie la egalitate.

Programul rundei a III-a

Runda a III-a va începe la ora 15:00, la Sheraton, şi se va juca între: Levon Aronian – Fabiano Caruana; Bogdan Deac – Shakhriyar Mamedyarov; Alexander Grischuk – Wesley So; Teimour Radjabov – Maxime Vachier-Lagrave; Constantin Lupulescu – Anish Giri.

Derby-ul rundei a III-a va fi între câştigătorul din 2019, Levon Aronian, care va avea piesele albe împotriva numărului doi mondial, Fabiano Caruana. Bogdan Deac va încerca să confirme forma bună în care se află, iar Maxime Vachier-Lagrave va forţa o revenire în clasament. Constantin Lupulescu îl va înfrunta pe liderul echipei olandeze, Anish Giri.

Competiţia de şah clasic la Bucureşti este prima etapă din Grand Chess Tour 2021 şi se desfăşoară sub sloganul „Change your life. Make your Move. With Kasparov”. Şahiştii joacă fiecare cu fiecare şi obţin puncte. Câştigătorul etapei este anunţat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile au o valoare de 325.000 dolari.

Turneul are loc între 5 şi 14 iunie, cu excepţia zilei de 10 iunie. Partidele încep la ora 15.00 şi se încheie în jurul orei 20.00. În fiecare zi a turneului, invitaţi speciali vor face prima mutare simbolică. Printre invitaţi se numără: Mihai Leu (8 iunie); Ana – Maria Brânză (9 iunie); Gică Craioveanu (11 iunie); Cătălin Moroşanu (12 iunie); Daniel Pancu (13 iunie); Gică Popescu (14 iunie).

În România, competiţia este transmisă în direct de postul de televiziune LookSport şi este comentată de marii maeştri internaţionali Alin Berescu (căpitanul Echipei Naţionale de Seniori) şi Andrei Murariu, precum şi maestrul internaţional Gabriel Grecescu. În online şi în străinătate, ea poate fi urmărită pe grandchesstour.org.