Sunt românii corupți? Cum descrie Laura Codruța Kovesi situația justiției din România într-un interviu pentru Financial Times

NewMoney 17/05/2019 | 18:15 Ştiri
Sunt românii corupți? Cum descrie Laura Codruța Kovesi situația justiției din România într-un interviu pentru Financial Times

Financial Times a publicat, vineri, un interviu cu Laura Codruța Kovesi despre problema corupției din România  și lupta dusă de fostul procuror al DNA cu politicienii și oamenii afaceri corupți. „Poate face același lucru și pentru UE?”, se întreabă jurnaliștii de la FT.

În România, lupta anti-corupție a început în 2004, când guvernul de la București viza integrarea în Uniunea Europeană. Kovesi spune că numărul mic de condamnări de până atunci nu reflectă faptul că oamenii erau mai cinstiți, ci faptul că procurorii nu erau lăsați să își facă treaba.

„Înainte de 2004 nimeni nu se putea atinge de ei, pentru că și atunci mulți procurori și polițiști voiau să înceapă anchete, dar nu puteau pentru că șefii le opreau imediat”.

Lucrurile au luat o turnură, însă, în 2017, după ce PSD a revenit la guvernare. Social-democrații au oprit lupta anti-corupție și au adoptat noi legi care au diluat reformele pe justiție adoptate din 2004, notează Financial Times.

„Totul s-a schimbat, din cauza eficienței sistemului de justiției. Cred că politicienilor și oamenilor de afaceri li s-a făcut frică, pentru că au văzut că procurorii pot să îi investigheze și judecătorii să îi judece. Erau îngrijorați că nu mai pot fura în liniște, cum au făcut mereu”, spune Kovesi.

Întrebată dacă problema corupției ține de cultură sau este o problemă individuală, Kovesi spune că ține mai mult de mentalitate și de lipsa educației.

„Este dificil de răspuns (la această întrebare). Cred că ambele. Deși în fiecare an obținem mai multe condamnări, corupția continuă să ne înconjoare. Nu cred că este o problemă la nivelul întregii societăți. E o problemă individuală care ține de mentalitate”.

Fostul procuror-șef al DNA își amintește cum un primar a câștigat fără probleme un nou mandat, cu toate că a fost prins că a luat mită. „Un jurnalist a întrebat cetățenii «De ce l-ați votat?». Răspunsurile au fost fascinante. Unii au spus că «Uite, a luat șpagă. Dar nu la fel de mul ca alții». Sau «Da, a luat șpagă, dar a construit un parc frumos». Asta arată mentalitatea”, a continuat ea.

România nu este singura țară din estul Europei care se confruntă cu probleme de corupție, însă mulți români consideră că sunt persecutați de autoritățile de la Bruxelles, în timp ce bulgarii au parte de un tratament mai blând, scrie Financial Times.

Kovesi a în cercat să explice diferențele de mentalitate între români și străini, povestind cum că la un summit regional „un procuror din altă țară mi-a spus: «suntem patrioți, nu furăm banii țării noastre, ci doar fonduri europene»”, și consideră că românii duc lipsa unei educații anti-corupție.

„Am rămas surprinsă (într-o discuție cu studenții). Le-am spus că «dacă vreți să treceți un examen și dați bani profesorului, este o infracțiune». Ei nu știau asta. Este o lipsă de educație”, a adăugat ea.

Kovesi a vorbit și despre candidatura sa pentru postul de procuror-șef european. Ea spune că nu s-a lăsat intimidată de faptul că urma să lupte pentru acest post cu candidații Franței și Germaniei, care beneficiază de suținere puternică, în timp ce guvernul român nu doar că nu a sprijinit-o, ci chiar a încercat să îi pună bețe în roate.

„Am spus «Dumnezeule! Voi lupta singură împotriva Germaniei și a Franței». OK, este un pic dificil, dar am sprijinul multor români. Acest post nu este doar pentru mine, ci pentru țară, pentru sistemul de justiție și pentru toți românii care susțin lupta împotriva corupției”, a spus ea.


Foto: Mediafax