Suedia și Finlanda au primit oficial invitația de aderare la NATO

Andrei Dumitru 29/06/2022 | 16:03 Ştiri
Suedia și Finlanda au primit oficial invitația de aderare la NATO

NATO a invitat Suedia şi Finlanda să devină membre ale alianţei militare, potrivit unei declaraţii făcute publice miercuri, la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid, relatează Reuters şi AFP.

„Aderarea Finlandei şi Suediei va face ca aliaţii să fie mai în siguranţă, NATO mai puternic şi zona euro-atlantică mai sigură”, se subliniază în declaraţie, care menţionează că Alianţa a convenit şi asupra unui nou concept strategic.

Rusia: Intrarea Suediei și Finlandei în NATO reprezintă un factor „extrem de destabilizator”

Rusia nu vede cu ochi buni integrarea Finlandei şi Suediei în NATO, deoarece consideră că extinderea Alianţei Nord-Atlantice reprezintă un factor „extrem de destabilizator”, a declarat miercuri ministrul de externe adjunct de la Moscova, Serghei Riabkov.

„Poziţia noastră este cunoscută, nu se schimbă, considerăm extinderea alianţei atlantice drept un factor extrem de destabilizator la nivel internaţional”, iar Moscova are o atitudine „negativă” faţă de intrarea Suediei şi Finlandei în organizaţie, a declarat Riabkov pentru presa rusă, preluată de agenţia oficială TASS.

Conform Reuters, Riabkov a mai declarat că extinderea NATO către Suedia şi Finlanda nu contribuie la securitatea membrilor Alianţei Nord-Atlantice.