Sud-Estul dezechilibrat: un singur județ asigură aproape jumătate din PIB-ul și exporturile unei regiuni cu 2,4 milioane de locuitori

Andreea Neferu 18/06/2018 | 11:48 Companii
Sud-Estul dezechilibrat: un singur județ asigură aproape jumătate din PIB-ul și exporturile unei regiuni cu 2,4 milioane de locuitori

Turism, industrie, agricultură – la o primă vedere, regiunea de Sud-Est pare că are toate ingredientele unei economii diversi­ficate, care merge ca pe roate. Dar orice poveste își are și zmeiisăi.

Acest articol a apărut în numărul 42 (11-24 iunie) al revistei NewMoney

Formată din județele Brăila, Buzău, Cons­tanța, Galați, Tulcea și Vrancea, regiunea de Sud-Est este a cincea cea mai „bogată“ din cele opt zone de dezvoltare din România, cu un PIB/capita de 7.400 de euro la nivelul anului 2016, față de o medie națională de 8.600 de euro pe lo­cui­tor, potrivit Eurostat. La nivel de locui­tori, con­centrează aproximativ 2,4 milioane de per­soane, adică 12% din populația rezi­den­tă a României, însă numai în ultimii cinci ani din statisticile demografice ale re­giunii de Sud-Est s-au „evaporat“ aproape 100.000 de oameni, echivalentul unui oraș de talia Buzăului.

În ecuația macroeconomică, singura regiune din țară care are ieșire la mare a gene­rat anul trecut un Produs Intern Brut de aproape 91 de miliarde de lei, adică 10,5% din economia națională, în timp ce la capitolul exporturi Sud-Estul generează doar 4,2 miliarde de euro, adică mai puțin de 7% din totalul livrărilor externe de anul trecut, po­trivit datelor de la Institutul Național de Statistică și de la Comisia Națională de Prog­noză. Cu o precizare: numai județul Constanța, unde se află principala poartă maritimă a țării, Portul Constanța, este res­ponsabil pentru aproape jumătate din exporturile regiunii de Sud-Est.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.