Sud-Estul dezechilibrat: un singur județ asigură aproape jumătate din PIB-ul și exporturile unei regiuni cu 2,4 milioane de locuitori

Turism, industrie, agricultură – la o primă vedere, regiunea de Sud-Est pare că are toate ingredientele unei economii diversificate, care merge ca pe roate. Dar orice poveste își are și „zmeii“ săi.
Acest articol a apărut în numărul 42 (11-24 iunie) al revistei NewMoney
Formată din județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea, regiunea de Sud-Est este a cincea cea mai „bogată“ din cele opt zone de dezvoltare din România, cu un PIB/capita de 7.400 de euro la nivelul anului 2016, față de o medie națională de 8.600 de euro pe locuitor, potrivit Eurostat. La nivel de locuitori, concentrează aproximativ 2,4 milioane de persoane, adică 12% din populația rezidentă a României, însă numai în ultimii cinci ani din statisticile demografice ale regiunii de Sud-Est s-au „evaporat“ aproape 100.000 de oameni, echivalentul unui oraș de talia Buzăului.
În ecuația macroeconomică, singura regiune din țară care are ieșire la mare a generat anul trecut un Produs Intern Brut de aproape 91 de miliarde de lei, adică 10,5% din economia națională, în timp ce la capitolul exporturi Sud-Estul generează doar 4,2 miliarde de euro, adică mai puțin de 7% din totalul livrărilor externe de anul trecut, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică și de la Comisia Națională de Prognoză. Cu o precizare: numai județul Constanța, unde se află principala poartă maritimă a țării, Portul Constanța, este responsabil pentru aproape jumătate din exporturile regiunii de Sud-Est.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.