SUA impun noi sancţiuni economice Iranului

Elena Marinescu 10/01/2020 | 19:16 Ştiri
SUA impun noi sancţiuni economice Iranului

Statele Unite au impus sancțiuni suplimentare Iranului, ca urmare a atacului său asupra trupelor americane din Irak săptămâna aceasta, a declarat vineri secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin.

„Anunțăm sancțiuni suplimentare împotriva regimului iranian”, a spus Mnuchin la o conferință de presă susţintă la Casa Albă, împreună cu secretarul de stat Mike Pompeo.

Aceste sancţiuni vizează atât sectoare ale economiei iraniene – industrie, textil, minier -, cât şi lideri iranieni implicaţi în atacurile cu rachete din Irak de la 8 ianuarie.

Pompeo a declarat că este foarte probabil că avionul ucrainian care s-a prăbușit miercuri în apropiere de Teheran a fost doborât de o rachetă iraniană.

În ceea ce privește uciderea fostului comandat al trupelor speciale iraniene, Quasem Soleimani, secretarul de stat american a explicat că a fost o decizie a președintelui Donald Trump care a „făcut lumea mai sigură”.

Mike Pompeo a mai afirmat că „fără îndoială” Iranul punea la cale acțiuni în Irak împotriva unor obiective americane, inclusiv împotriva ambasadei americane, dar nu a dat mai multe detalii.

Tensiunile dintre Washington şii Teheran s-au amplificat după ce preşedintele american Donald Trump a retras unilateral Statele Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian încheiat de predecesorul său Barack Obama şi a reimpus sancţiuni ridicate în baza acordului şi le-a înăsprit.

Temeri cu privire la izbucnirea unui război între Statele Unite şi Iran în Orientul Mijlociu au izbucnit săptămâna trecută, după ce Washingtonul l-a asasinat vineri într-un atac cu un avion fără pilot (dronă), la Bagdad, pe generalul iranian Qassem Soleimani, şi în urma represaliilor iraniene în Irak.

Cele două părţi par că s-au îndepărtat de marginea prăpăstiei unui război, însă Trump a ameninţat miercuri Teheranul cu noi sancţiuni, aminteşte News.ro.