STUDIU. Varianta britanică a coronavirusului, semnificativ mai periculoasă decât tulpina iniţială

Elena Marinescu 24/02/2021 | 20:48 Ştiri
STUDIU. Varianta britanică a coronavirusului, semnificativ mai periculoasă decât tulpina iniţială

Un studiu danez sugerează că persoanele infectate cu varianta britanică a coronaviruslui B117 ar avea un risc de 60% mai mare de a fi internate, a spus ministrul Sănătăţii Magus Heunicke, potrivit The Guardian.

O campanie la scară largă de secvenţiere a virusului a permis Danemarcei, cu o populaţie de 5,8 milioane de locuitori, să studieze dezvoltarea noii variante mai îndeaproape decât orice altă ţară. Camilla Holten Møller, de la Institutul Statens Serum de combatere şi prevenţie a bolilor infecţioase, care studiază pandemia, a spus luna trecută: „Dacă ne uităm la modelele noastre, este calmul de dinaintea furtunii„.

Sunt temeri că B.1.1.7 ar putea deveni varianta dominantă în ţară. Holten Møller a estimat că varianta se răspândeşte de 1,55 ori mai rapid decât variantele anterioare, transmite News.ro. Premierul britanic Boris Johnson spunea în ianuarie că „pe lângă faptul că se răspândeşte mai repede, noua tulpină – identificată în Londra şi în sud-est – ar putea fi identificată cu un grad mai ridicat al mortalităţii„.

Primele date au sugerat că varianta se răspândeşte între 30% şi 70% mai repede decât altele şi au existat iniţial indicii că este cu aproximativ 30% mai mortal.

De asemenea, nu este încă clar motivul pentru care varianta de SARS-CoV-2 detectată pentru prima dată în Marea Britanie ar putea avea o rată mai mare a mortalității. Experții consideră că un posibil motiv este acela că persoanele care se infectează cu varianta B.1.1.7 ar putea avea o încărcătură virală mai mare, care se asociază cu o evoluție mai severă a bolii.