Studiu: Economia globală este stabilă, dar slăbită

Andrei Dumitru 08/02/2023 | 11:40 Ştiri
Studiu: Economia globală este stabilă, dar slăbită

Sondajul privind condițiile economice globale (Global Economic Conditions Survey) realizat de ACCA și IMA în ultimii 10 ani, arată semne de stabilizare în ultimul trimestru al anului 2022, însă mulți indicatori rămân mai slabi comparativ cu anul trecut. Vestea bună este că indicele de încredere GECS a înregistrat o ușoară revenire, pentru al doilea trimestru consecutiv, probabil reflectând așteptările unora că perioada complicată generată de măsurile luate de băncile centrale s-ar putea încheia, iar China ar putea reuși să diminueze restricțiile de tip zero-COVID.

Chiar și așa, indicele de încredere rămâne sub valoarea sa medie din anii anteriori (2012-2022). Nu există prea multe vești pozitive din partea celorlalți trei indicatori economici – comenzi noi, cheltuieli de capital (CapEx) și ocuparea forței de muncă. Cheltuielile de capital au înregistrat o creștere marginală, dar tot rămân sub valoarea medie înregistrată în ultimul deceniu; comenzile noi și nivelul de ocupare a forței de muncă au înregistrat din nou o ușoară scădere.

Luate în ansamblu, rezultatele sunt în concordanță cu o perspectivă macroeconomică rezervată. Dar, din fericire, acestea nu par să se situeze încă la niveluri care să indice o recesiune globală în adevăratul sens al cuvântului în 2023 – chiar dacă acesta este scenariul premisă pentru mulți experți în previziuni economice.

O bună cale de verificare este furnizată de cei doi indici GECS de „teamă”, indici care reflectă preocupările respondenților cu privire la posibilitatea ca proprii clienții și/sau furnizorii să dea faliment. Aceștia au suferit puține modificări comparativ cu sondajul din trimestrul III din 2022, în ciuda creșterii puternice a costurilor cu împrumuturile și a perspectivei unei creșteri negative a profiturilor corporative în 2023.

„Știm deja că situația economică globală influențează puternic și piața locală – așadar rezultatele studiului ne dau un set de indicații importante cu privire la evoluția României și a regiunii noastre în 2023,”spune Andreia Stanciu, Head of ACCA Southern Europe. „După un an problematic, dar care nu s-a încheiat nicidecum atât de dramatic precum ne-am fi închipuit, urmează un altul în care vom avea de-a face cu contracții atât pe piețele financiare cât și pe piața muncii iar companiile vor trebui să își continue eforturile susținute de a găsi noi clienți, noi surse de finanțare sau noi modalități de a-șiderula operațiunile, încorporând dezvoltările tehnologice de ultimă oră.”

Economia globală se confruntă cu trei incertitudini majore:

  1. Băncile centrale au exagerat sau au subestimat gradul de înrăutățire a situației?
  2. Poate China să renunțe la politica zero-Covid, fără alte interdicții?
  3. Vor scădea presiunile salariale fără o diminuare a pieței muncii?

Una dintre întrebările rămase fără răspuns în urma crizei COVID este dacă nu cumva pensionarea anticipată, problemele de sănătate de lungă durată și trecerea la munca hibridă au modificat raportul de forțe dintre angajatori și angajați. Această dinamică schimbată a pieței de angajare ar putea îngreuna sarcina băncilor centrale de a readuce inflația la 2%.

Răspunsul la fiecare dintre aceste întrebări va deveni mult mai clar odată cu trecerea timpului.

Citiți aici raportul complet al GECS.