Studiu. Doar 6 din 10 români s-ar vaccina împotriva noului coronavirus

Elena Marinescu 22/10/2020 | 20:39 Ştiri
Studiu. Doar 6 din 10 români s-ar vaccina împotriva noului coronavirus

Mai puțin de 60 la sută dintre români s-ar vaccina împotriva SARS-COV2, dacă un astfel de vaccin ar fi disponibil. Acestea sunt concluziile unui studiu efectuat în 28 de țări la care şi la care au participat peste 20.000 de persoane adulte.

România se situează mult sub media globală, care arată că șapte din 10 oameni ar accepta să se protejeze asfel împotriva îmbolnăvirii de COVID-19. Principalele motive pentru care românii nu ar fi de acord să se vaccineze sunt teama de reacții adverse și neîncrederea în eficiența vaccinului.

Studiul a fost făcut pe o perioadă de șase luni, mai exact din martie și până la finalul lunii septembrie. La el au participat puțin peste 20.000 de oameni, mai exact 20.092 de respondenți din peste 28 de țări.

Majoritatea populaţiei Chinei, dispusă să se vaccineze

Persoanele au fost întrebate în ce măsură sunt de acord cu această afirmație: ”Dacă ar fi disponibil vaccinul anti-COVID-19, v-ați face acest vaccin?”. Potrivit Digi24, media globală arată că 74% din oameni ar fi de acord să se vaccineze, 26% nu sunt de acord deloc sau în mare măsură.

România este în partea de jos a clasamentului celor 28 de state, mai exact doar 57 la sută din românii care au participat la sondaj ar fi de acord să se imunizeze contra Covid-19.

Rusii sunt cei mai puțini doritori să se vaccineze, iar in China aproape toată populația, 97% s-ar imuniza împotriva Covid-19. În topul celor mai sceptice state se află și Ungaria, cu 56%, precum și Polonia, cu 55%.

Femeile, mai precaute

O statistică interesantă provine din grupa de vârstă a persoanelor care doresc să își facă vaccinul, aici tinerii și bătrânii fiind repartizați în mod egal. 66% dintre persoanele tinere (16-24 ani), respectiv 66% dintre persoanele peste 55 ani sunt pro-vaccinare, față de 51% în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 25-55 ani.

În schimb, bărbații sunt mai doritori (68%) să facă vaccinul decât femeile (49%). Studiile pe care Ipsos le-a desfășurat pe parcursul stării de urgență indicau faptul că femeile sunt mult mai alarmate și preocupate în ceea ce privește riscul de infectare, în timp ce bărbații erau mai degrabă sceptici și pragmatici.

Cu toate acestea, rezultatele recente ne confirmă faptul că există o tensiune în modul în care femeile își gestionează anxietatea, astfel încât teama femeilor pare să funcționeze în contradictoriu – ”teama de a se îmbolnăvi”, pe de o parte și ”teama de a se vaccina”, pe de altă parte, arată realizatorii studiului.

100 de variante de vaccin anti-COVID, în lucru

În prezent, la nivel mondial, sunt în lucru peste 100 de variante de vaccin anti-COVID, iar 20 dintre ele au intrat în faze avansate de testare, însă va fi o provocare majoră pentru autoritățile globale și locale să gestioneze pandemia prin vaccinarea masivă, având în vedere lipsa de încredere care planează în rândul populației din multe țări.

Studiul Ipsos s-a desfăşurat online în perioada iulie-septembrie 2020 pe un eşantion de peste 20.000 de respondenţi, cu vârste cuprinse între 16 şi 64 de ani, din următoarele țări: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Italia, Japonia, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Peru, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Suedia, Turcia și Ungaria.