ANALIZĂ Deloitte: Antreprenorii se aşteaptă să resimtă efectele pandemiei şi în următorii ani

Andrei Dumitru 24/11/2021 | 14:55 Ştiri
ANALIZĂ Deloitte: Antreprenorii se aşteaptă să resimtă efectele pandemiei şi în următorii ani

Antreprenorii din întreaga lume se aşteaptă să resimtă efectele ample ale pandemiei pentru următorii câţiva ani şi sunt precauţi cu privire la planurile de a face angajări, reiese din cel mai recent studiu Deloitte Private Survey, efectuat în rândul a 2.750 de companii private de pe tot globul.

Principalele lor îngrijorări pentru următorii doi ani sunt legate de efectele pandemiei asupra cererii de produse şi servicii (28%) şi de efectele operaţionale asupra lanţurilor de aprovizionare, de resurse umane, de IT şi de livrare (25%). Alte riscuri identificate de companiile participante la studiu sunt atacurile cibernetice şi securitatea informatică (26%), creşterea concurenţei pe piaţă (26%) şi costul materiilor prime şi al altor factori de producţie, inclusiv energia (23%).

Deşi majoritatea companiilor participante la studiul Deloitte cred că principalii indicatori de business, precum productivitatea, veniturile, profitul şi investiţiile de capital, se vor îmbunătăţi, acestea sunt precaute cu privire la planurile de a face angajări, doar 11% dintre respondenţi previzionând creşterea numărului de angajaţi în următorul an, în timp ce 8% au prognozat o scădere.

Aproape trei sferturi (71%) dintre respondenţi consideră că transformarea modului de lucru, a forţei de muncă şi a locului de muncă reprezintă aspecte importante sau extrem de importante pentru rezilienţa organizaţiei şi nu mai puţin de 20% şi-au schimbat deja integral modul de lucru. Majoritatea se concentrează pe oferirea unui mod de lucru flexibil şi pe regândirea organizaţiei pentru a fi mai agilă şi pentru a avea rezultate superioare cu echipe mai mici, independente.

„Antreprenorii şi-au intensificat eforturile de transformare organizaţională, accelerând demersurile de digitalizare şi încorporând în strategie principii de sustenabilitate în sensul larg al conceptului – mediu, impact şi responsabilitate socială. De asemenea, participanţii la studiu menţionează faptul că fondurile oferite de guverne au reprezentat o modalitate importantă de combatere a efectelor economice ale pandemiei şi cea mai importantă formă de asistenţă din partea statului de care vor avea nevoie în continuare, pe termen scurt, pentru a facilita creşterea economică”, a declarat Andrei Burz-Pinzaru, partener Reff & Asociaţi/Deloitte Legal şi liderul Programului Deloitte Private.

Transformarea digitală a devenit atât o prioritate în contextul pandemiei, 70% dintre companii accelerând semnificativ acest demers, cât şi o strategie de creştere pentru următorii doi ani pentru mai mult de 40% dintre companii. În timp ce peste un sfert dintre companiile private au demarat acest proces înainte de pandemie, mai mult de jumătate l-au iniţiat ca o formă de răspuns la criză. Principalele arii tehnologice în care companiile private intenţionează să investească sunt securitatea informaţiei şi securitatea cibernetică (39%), analiza datelor (37%), sistemele de management al relaţiilor cu clienţii (34%), inteligenţa artificială (33%), automatizarea proceselor de afaceri (32%), Internet of Things (30%).

Proprietarii de businessuri şi echipele de top management participante la studiu se aşteaptă ca investiţiile în tehnologie să aducă beneficii importante pentru organizaţiile lor, precum îmbunătăţirea relaţiei cu clienţii, creşterea volumelor de vânzări, creşterea capacităţii de a gestiona şi de a reduce costurile.

De asemenea, aproape 70% dintre respondenţi menţionează că definirea şi urmărirea unor obiective care merg dincolo de obiectivele de profit au devenit tot mai importante pentru rezilienţa şi succesul organizaţiilor, mai ales ca urmare directă a crizei generate de COVID-19. În ceea ce priveşte sustenabilitatea şi reducerea emisiilor de carbon, două treimi dintre companiile private participante la studiu spun că acestea rămân pe lista de priorităţi, în pofida perturbărilor cauzate de pandemie. Cu toate acestea, o treime dintre respondenţi încă mai cred că factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă (environmental, social, governance – ESG) reprezintă o zonă de risc scăzut pentru anul următor, iar 14% nu văd niciun risc asociat.

Deloitte Private Survey a fost realizat în rândul proprietarilor şi echipelor de top management din 2.750 de companii private din 33 de ţări din întreaga lume, cu venituri anuale cuprinse între 10 milioane şi un miliard de dolari, active în industrii variate precum produse de consum şi industriale, tehnologie, mass-media şi comunicaţii, servicii financiare, energie, sănătate şi servicii medicale.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate.