Studiu: Căutările pe Google pot prezice focarele de COVID-19

Andrei Dumitru 16/09/2020 | 11:19 Ştiri
Studiu: Căutările pe Google pot prezice focarele de COVID-19

Căutările pe internet privind simptomele gastro-intestinale au prezis o creștere a cazurilor de Covid-19 săptămâni mai târziu, au descoperit cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts, demonstrând un nou sistem de avertizare timpurie pentru punctele fierbinți ale bolii pandemice, informează Bloomberg.

Cercetătorii de la spitalul de top din Boston au comparat interesul căutărilor pe Google despre pierderea gustului și a poftei de mâncare sau apariția diareei cu incidența raportată a Covid-19 în 15 state din SUA în perioada 20 ianuarie – 20 aprilie.

Google Trends ajută la prezicerea focarelor

Folosind Google Trends, aceștia au descoperit că volumul căutărilor este corelat cel mai puternic cu cazurile din New York, New Jersey, California, Massachusetts și Illinois – state cu un număr ridicat de cazuri – trei până la patru săptămâni mai târziu.

Cercetarea, publicată în revista Clinical Gastroenterology and Hepatology, a arătat că aceeași abordare utilizată pentru a monitoriza tendințele de gripă pandemică cu mai mult de un deceniu în urmă ar putea fi desfășurată pentru coronavirus, a spus spitalul într-un raport din această lună. Pacienții cu Covid-19 raportează adesea simptome gastro-intestinale, cum ar fi dureri abdominale și diaree, care suscită interesul pentru efectuarea studiului.

„Datele noastre subliniază importanța simptomelor GI ca potențial vestitor al infecției cu Covid-19 și sugerează că Google Trends poate fi un instrument valoros pentru predicția pandemiilor cu manifestări GI”, a spus Kyle Staller, unul din autorii studiului.

Oamenii de știință testează, de asemenea, urmele coronavirusului în apele uzate pentru a identifica locurile în care se răspândește Covid-19.