Studiu. Măsurile de distanțare socială ar putea continua până în 2022

Elena Marinescu 15/04/2020 | 17:39 Fapt Divers
Studiu. Măsurile de distanțare socială ar putea continua până în 2022

Dacă nu se găsește repede un vaccin pentru noul coronavirus, măsurile de distanțare socială ar putea fi necesare până în 2022. Este un nou avertisment lansat de oamenii de știință, care atrag atenţia că SARS-COV-2 este posibil să apară și în anii următori. 

Unul dintre scenariile prezentate de cercetători arată o reapariție a virusului în 2025, în absența unui vaccin sau a unui tratament eficient. Profesorii de la Universitatea Harvard precizează că estimarea potrivit căreia pandemia va lua sfârşit în vara anului 2020 ar putea fi insuficient argumentată.

„Dacă vom avea succes, atunci vom ține la distanță persoanele suspecte de infectare. Dacă oprim distanțarea socială după patru, opt sau 12 săptămâni, vor fi destui receptori și am putea să vedem din nou o creștere a numărului celor infectați. Asta va duce desigur la reintroducerea distanțării sociale. Dorința noastră este ca oamenii să devină autoimuni, în absența unui vaccin sau în eventualitatea unor altfel de intervenții”, a declarat Yonatan Grad, profesor la Universitatea Harvard, potrivit Agerpres.

Pandemia nu se va încheia în vara 2020

Conform cercetătorilor, o singură carantină nu va fi suficientă pentru a pune sub control pandemia și că vârfurile secundare ar putea fi mai mari decât cele actuale, în cazul în care restricțiile nu sunt menținute. „Infecțiile se răspândesc atunci când există două lucruri: persoane infectate și persoane sensibile. Cu excepția cazului în care există imunitate colectivă, majoritatea populației este încă susceptibilă să facă boala”, susține Marc Lipsitch, profesor de epidemiologie la Harvard și coautor al studiului. Potrivit acestuia, „estimarea că pandemia va lua sfârşit în vara anului 2020 nu este consistentă”.

Deocamdată nu se știe dacă pacienţii vindecaţi de COVID-19 devin complet imuni la coronavirus sau cât timp durează imunitatea. Testele care pot oferi indicii prin detectarea anticorpilor abia încep să apară pe piaţă, iar multe se dovedesc nefiabile. Toate aceste incertitudini i-au determinat pe oamenii de știință să modeleze diferite estimări ale imunităţii, ale dispariţiei infectării în sezonul cald şi ale distanţării sociale pentru a face predicţii privind răspândirea COVID-19 pe viitor. Toate simulările, atât cele cu o singură perioadă de izolare socială, cât şi cu intervale intermitente de izolare, indică faptul că după ridicarea restricţiilor va creşte din nou numărul de cazuri de contaminare.

Scenariul cel mai pesimist, similar cu cel al gripei spaniole

Scenariul cel mai pesimist este cel în care distanţarea strictă, într-o etapă timpurie a epidemiei, nu este urmată de controale. În acest caz, ar urma un val foarte mare de îmbolnăviri la iarnă, aşa cum s-a întâmplat şi în epidemia de gripă din 1918, când s-a infectat un sfert din populaţia mondială şi au murit 100 de milioane de oameni.

Cercetarea oamenilor de știință de la Harvard arată și consecințele izolării excesive. O perioadă de blocaj social şi economic de 20 de săptămâni ar reduce atât de eficient propagarea virusului încât nu s-ar crea practic nicio imunizare a populaţiei, iar asftel următorul vârf al epidemiei ar fi mai accentuat.

Cercetătorii vin și cu soluții pentru care sistemele de sănătate publică să amelioreze persepectivele: mai multe teste pentru diagnosticare, urmărirea riguroasă a contactelor, creşterea capacităţilor de terapie intensivă în spitale, tratamente eficiente pentru COVID-19 şi mai ales disponibilitatea unui vaccin împotriva coronavirusului. Totodată, studiul avertizează că o distanţare socială ineficientă sau pe o perioadă prea scurtă poate duce la suprasolicitarea catastrofală a asistenţei medicale.