Studenţii critică cererile salariale ale profesorilor: Să fie atenţi ca nu cumva să fie păcăliţi de sindicate

Elena Marinescu 22/05/2023 | 19:27 Ştiri
Studenţii critică cererile salariale ale profesorilor: Să fie atenţi ca nu cumva să fie păcăliţi de sindicate

Liga Studenţilor Iaşi cere sindicatelor din învăţământ să se poziţioneze clar împotriva Legilor Educaţiei, motivând că este inacceptabilă solicitarea de creştere a salariilor, în condiţiile în care noile legi ale Educaţiei reduc calitatea actului didactic.

Conducerea Ligii Studenţilor afirmă că sindicatele din învăţământ, care au declanşat, luni, greva generală, fac jocurile coaliţiei de guvernare dacă nu se opun Legilor Educaţiei. Totodată, Liga Studenţilor solicită sindicatelor din învăţământ să ia o poziţie clară împotriva proiectelor de lege pentru a putea primi sprijinul studenţilor şi elevilor.

”Studenţii consideră legitimă solicitarea de majorare a salariilor cadrelor didactice doar dacă aceasta este însoţită măcar de solicitări legate de reintroducerea publicităţii rezultatelor evaluării cadrelor didactice de către studenţi, precum şi de reintroducerea cel puţin a unei a treia probe la Evaluarea Naţională.

Tinerii consideră că este inacceptabilă solicitarea de creştere a salariilor în contextul în care legile «Deca» reduc calitatea actului didactic şi din responsabilitatea şi răspunderea publică a instituţiilor de învăţământ.

În mod deloc întâmplător, în data de 10 mai, când legile educaţiei erau în plenul Camerei Deputaţilor, a avut loc protestul celor 15.000 de cadre didactice, însă fără ca liderii sindicali să vină cu vreo solicitare expresă legată de legi, ci doar de salarizare”, au precizat reprezentanţii Ligii Studenţilor Iaşi.

„Să fie atenţi ca nu cumva să fie păcăliţi de sindicate”

De asemenea, studenţii ieşeni întreabă câte dezbateri despre Legile Educaţiei au fost organizate în teritoriu şi câţi profesori ştiu ce prevăd noile legi. ”Da, fireşte că suntem de acord că salariile profesorilor sunt mizere, însă nu putem fi de acord cu majorarea lor atât timp cât prin noile legi ale educaţiei scapă de orice responsabilitate pentru calitatea actului didactic!

Profesorii trebuie să fie atenţi ca nu cumva să fie păcăliţi de sindicate care se folosesc de o cerere legitimă, reală, dar plasată în timp în aşa fel încât să ofere PNL un paravan de fum pentru dezbaterile legate de legile educaţiei şi care să vină în sprijinul PSD în contextul negocierilor pentru rotativa guvernamentală”, a precizat Toma Tataru, preşedinte Liga Studenţilor (LS Iaşi).

Senatul va vota, în calitate de for decizional, proiectele legilor învăţământului preuniversitar şi superior. Astfel, legile merg la promulgare, potrivit News.ro. Un raport favorabil cu amendamente admise şi respinse asupra proiectului legii învăţământului preuniversitar a fost emis, săptămâna trecută, de către Comisia pentru învăţământ a Senatului.