Timp Liber

„Străzi deschise – Bucureşti” se extinde, în weekendul 10-11 iunie, pe Aleea Circului

„Străzi deschise” se extinde în weekendul 10-11 iunie într-o nouă zonă din Bucureşti şi cuprinde, pe lângă traseul bine-cunoscut de pe Calea Victoriei, şi Aleea Circului, pe segmentul cuprins între şoseaua Ştefan Cel Mare şi Circul de Stat.

„Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” se desfăşoară în perioada aprilie-octombrie 2023 şi propune locuitorilor o (re)împrietenire cu oraşul în care trăiesc prin intermediul unor weekenduri pietonale în mai multe zone centrale şi din sectoare. Zonele care devin pietonale variază de la weekend la weekend, proiectul urmărind să ofere posibilitatea cât mai multor locuitori ai Capitalei să se bucure de insule de relaxare temporare în spaţiul public altminteri aglomerat al oraşului. Programul artistic de pe traseele pietonale ale evenimentului, „Străzi deschise” se desfăşoară cu participarea instituţiilor de cultură, a artiştilor şi companiilor independente din Bucureşti.

Proiectul este organizat de Primăria Capitalei prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi PROEDUS – Centrul  de Proiecte Educaţionale şi Sportive al Municipiului Bucureşti – în calitate de operatori zonali.

Zone pietonale 

  • Calea Victoriei, între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţe, între orele 10:00 şi 22:00;
  • Aleea Circului, între şoseaua Ştefan Cel Mare şi Circul de Stat (Sectorul 2), între orele 11:00 şi 22:00.

Program artistic

Noua zonă pietonală din cadrul „Străzi deschise”, inaugurată în acest weekend, Aleea Circului va fi animată, între orele 12.00 şi 20.50, de concerte de chitară clasică, concerte de muzică populară şi de muzică de promenadă şi spectacole de dans contemporan pregătite de Şcoala de Artă Bucureşti. Circul Metropolitan Bucureşti îi va încânta pe cei mici cu un mini show cu cai în ambele zile de weekend, iar Andrei Magus aduce sâmbătă, în sectorul 2, un spectacol de magie.

Pe Calea Victoriei, Teatrul Masca prezintă, în acest weekend, două spectacole de teatru în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României. Sâmbătă, 10 iunie, spectacolul pentru copii „Clovnii” are programate două reprezentaţii, de la ora 17.00, respectiv ora 19.00. Un spectacol deconectant, plin de umor şi muzică, „Clovnii” aduce la „Străzi deschise” o parte din magia spectacolului de circ, printr-o suită de clovnerii, iar cei şapte clovni se vor da peste cap, uneori la propriu, pentru zâmbete şi aplauze.

Duminică, 11 iunie, actorii Teatrului Masca revin în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României cu prima parte a spectacolului „Români la porţile lumii”. O lecţie de istorie cât se poate de inedită, spectacolul prezintă publicului personalităţi unice ale societăţii româneşti de la sfârşitul secolului 19 şi începutul secolului 20, precum Elena Văcărescu, Martha Bibescu, Grigore Antipa, Victor Babeş,  Anghel Saligny, Lucia Sturdza Bulandra, Haricleea Darclee, Elvira Popescu. Una dintre cele mai noi producţii ale Teatrului Masca, spectacolul va avea trei reprezentaţii, de la orele 17.30, 18.40 şi 19.40.

Casa Filipescu-Cesianu a Muzeului Municipiului Bucureşti este inclusă în programul artistic „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” cu trei expoziţii, ce îşi aşteaptă vizitatorii în intervalul orar 10:00 – 17:30. Dintre acestea, face parte şi primul proiect expoziţional al unui muzeu de antropologie urbană din România – „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”, care prezintă evoluţia raporturilor dintre generaţii în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc.

Pe lângă evenimentele artistice de pe Aleea Circului, Şcoala Populară de Artă este inclusă în programului „Străzi deschise – Bucureşti” cu expoziţii de arte decorative şi pictură de copii, ce pot fi vizitate la sediul acesteia din sectorul 4 (strada Cuza Vodă 100) în weekendul 10-11 iunie.

Restricţii rutiere

Calea Victoriei | În weekendul 10-11 iunie 2023, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta, strada Ştirbei Vodă între Calea Victoriei şi Dem. I. Dobrescu. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor.

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.

În weekendurile în care se desfăşoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopţii până dimineaţa (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00. Pentru siguranţa participanţilor la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă maşini se închid şi pistele de biciclete.

Aleea Circului | În perioada 10-11 iunie 2023, traficul rutier va fi restricţionat pe Aleea Circului şi străzile adiacente, ȋntre şoseaua Ştefan Cel Mare şi Circul de Stat, începând de vineri, 9 iunie 2023, ora 22:00 şi va fi reluat luni, 12 iunie 2023, începând cu ora 01:00.

Andrei Dumitru

Recent Posts

Studiu Wines of Romania: Ce soiuri de vinuri au cea mai mare căutare în mediul online

O analiză recentă realizată de Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc,…

o oră ago

Un drum de mare viteză va fi construit între Craiova și Târgu Jiu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat că un nou drum de mare viteză are finanțarea…

3 ore ago

Sistemele fotovoltaice sunt principalul domeniu pe care românii îl preferă în cazul intrării în antreprenoriat în regim franciză

Românii manifestă tot mai mult interes pentru a deveni antreprenori, pentru a renunța la job…

4 ore ago

Peste 280 de milioane de euro sunt daunele achitate anul trecut de compania de asigurări Groupama

Groupama, liderul pieței de asigurări din România, a achitat anul trecut peste 1,4 miliarde de…

4 ore ago

Ce a decis Guvernul în privinţa închiderii magazinelor în weekend? (VIDEO)

Semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie…

4 ore ago

Hidroelectrica vrea repartizarea 100% a profitului din 2023 către acţionari

Hidroelectrica propune acţionarilor repartizarea a 100% din profitul net realizat pe parcursul anului 2023, conform…

5 ore ago

Acest website folosește cookies