„Strămoșii” lui Ronald Reagan: cât au costat cele mai controversate statui din București

Gabriel Bucur 10/04/2017 | 17:14 Ştiri
„Strămoșii” lui Ronald Reagan: cât au costat cele mai controversate statui din București

Capitala va avea o nouă statuie controversată. Primăria generală a anunțat că Ronald Reagan, fostul președinte al Statelor Unite, va fi reprezentat printr-o sculptură în zona centrală a Bucureștiului, datorită contribuției pe care fostul lider american a avut-o la căderea comunismului.

Și nu va fi singura statuie pe care Municipalitatea intenționează să o plaseze în oraș. În acest an vor fi alocate 30 de milioane de lei pentru statui, potrivit bugetului primăriei pentru 2017, aprobat de Consiliul General.

Pe lista proiectelor fixate pentru acest an se numără refacerea monumentului I.C.Brătianu, care va fi bugetată cu 8 milioane de lei, realizarea monumentului „Însingurare”, care va primi 4,5 milioane de lei, realizarea ansamblului monumental „Regele Ferdinand I Întregitorul”, ce va costa 7 milioane de lei, și realizarea unui alt ansamblu care are ca scop celebrarea centenarului Marii Uniri din 1918, ce va primi 6,5 milioane de lei.

Totodată, cu câteva zile înaintea sărbătorilor Pascale, centrul Bucureștiului a fost împodobit festiv, atât cu luminițe, pe bulevardele principale, cât și cu figurine imense amplasate în târgul de Paști din Piața Constituției.

Butaforia de Paște a ajuns subiet de glume pe internet, iar pozele cu iepurii, ouăle și găinile imense au devenit virale. Potrivit primarului general Gabriela Firea, doar cele 1.300 de beculețe din centrul orașului au costat aproape 175.000 de euro, anunță News.ro.

Banii vor fi asigurați din economiile de câteva milioane de euro pe care le-a făcut primăria din contracte, astfel că va putea fi alocată „o sumă mică pentru ca Bucureştiul să fie ornat frumos de Paşte”, a precizat edilul Capitalei.

Ce alte statui contestate s-au construit pe bani mulți

În ultimii 15 ani, în București a apărut o întreagă serie de monumente scumpe care au atras atenția cetățenilor mai degrabă prin defecte, decât prin calități.

Unul dintre ele a fost amplasat în Piața Presei Libere, la sfârșitul anului 2015. „Aripi” (foto jos), statuie dedicată celor care s-au jertfit în lupta cu comunismul, a costat 13 milioane de lei, adică aproape 3 milioane de euro. Construcția de 100 de tone și 20 metri în înălțime a fost finalizată în 18 ani.

monument_aripi_piata presei libere_mediafax_newmoney
FOTO: Mediafax

 

„Memorialul renașterii” din Piața Revoluției i-a uimit și mai mult pe bucureșteni, atât prin suma care s-a plătit pentru construcție, cât și prin forma nonconformistă pe care o are. Poreclit de majoritatea trecătorilor „Cartoful în țeapă”, monumentul de 1,5 milioane de euro (56 de miliarde de lei vechi) a fost finalizat în decembrie 2004, în memoria victimelor Revoluției din 1989.

În apropiere se află statuia ecvestră a lui Carol I, un alt monument criticat. În acest caz, remarcile au fost mai mult de ordin istoric și privesc detalii legate de ținuta și postura în care este înfățișat primul rege al României. Totodată, coada ridicată a calului a stârnit alte nemulțumiri. Cu toate defectele găsite, costul sculpturii s-a ridicat la 10,5 milioane de lei, adică circa 3 milioane de euro, în 2010, anul inaugurării.

Pe treptele din fața Muzeului Național de Istorie a apărut, în primăvara lui 2012, o statuie de peste doi metri ce-l înfățișează pe împăratul roman Traian, nud, ținând în brațe o vietate asemănătoare unei lupoaice. Sculptura din bronz de 500 de kilograme a costat „doar” 256.000 de lei, însă replicile contestatarilor nu au lipsit.

În fața Teatrului Național din București a apărut în decembrie 2010 un grup statuar denumit „Căruța cu paiațe” sau „Caragealiana”. Cele 16 sculpturi din bronz înfățișează personaje cunoscute din operele lui I.L. Caragiale și au costat peste un milion de euro.

 

Surse sume: HotNews, Libertatea, Vice


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.