Stoltenberg: NATO lansează procesul de ratificare pentru aderarea Suediei şi Finlandei

Andrei Dumitru 05/07/2022 | 14:03 Ştiri
Stoltenberg: NATO lansează procesul de ratificare pentru aderarea Suediei şi Finlandei

Cele treizeci de state membre ale NATO au lansat, marţi, procesul de ratificare pentru aderările Suediei şi Finlandei, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Cele 30 de state membre NATO au semnat protocoale de aderare pentru Finlanda şi Suedia şi au trimis solicitările de aderare ale celor două state nordice către Parlamentele aliate pentru aprobare, relatează The Guardian.

Protocolul prevede că Finlanda şi Suedia se pot alătura reuniunilor NATO şi pot avea acces mai mare la informaţii, dar nu vor fi protejate de clauza de apărare a alianţei – care stipulează că un atac asupra unui aliat este un atac împotriva tuturor – până la ratificare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la semnarea de la sediul NATO alături de miniştrii de externe finlandez şi suedez:

”Acesta este cu adevărat un moment istoric. Cu 32 de naţiuni în jurul mesei, vom fi şi mai puternici”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după semnarea protocoalelor, alături de miniştrii de Externe ai celor două state nordice.

El a cerut aliaţilor să ratifice rapid şi a asigurat între timp cele două ţări nordice de sprijinul NATO.

Ministrul suedez de Externe Ann Linde a mulţumit NATO pentru sprijinul acordat şi a spus că aşteaptă cu nerăbdare să coopereze ”în vederea asigurării securităţii colective”.