Steven van Groningen demisionează din Comitetul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea

Andrei Dumitru 24/09/2020 | 17:06 Ştiri
Steven van Groningen demisionează din Comitetul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea

Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank, se retrage din funcţiile deţinute în cadrul Comitetului Reprezentanţilor şi în Comitetele Consultative ale Fondului Proprietatea începând cu luna noiembrie.

Franklin Templeton International Services S.À R.L, în calitate de administrator de fond de investiţii alternative şi administrator unic al Fondul Proprietatea, prin prezenta, anunţă că Steven van Groningen a decis să se retragă din funcţiile deţinute în cadrul Comitetului Reprezentanţilor şi în Comitetele Consultative ale Fondului. Data intrării în vigoare a demisiei este 13 noiembrie 2020”, arată un comunicat al FP.

Numirea unui nou membru al Comitetului va fi pe ordinea de zi a următoarei adunări generale a acţionarilor Fondului.

”Decizia domnului van Groningen vine în urma dorinţei acestuia de a respecta standardele stricte de guvernanţă corporativă ale Bursei de Valori de la Londra, unde Fondul Proprietatea este listat secundar, care prevăd că membrii consiliilor de administraţie din companiile listate nu mai pot fi consideraţi independenţi după o activitate de nouă ani în poziţia respectivă. Având în vedere faptul că trei dintre membrii Comitetului vor fi deţinut această funcţie pe o perioadă de nouă ani în 2021 şi pentru a evita schimbări semnificative în componenţa Comitetului într-un timp scurt, van Groningen a luat această decizie, având în vedere interesele Fondului Proprietatea” precizează FP.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor către acţionari şi creşterea valorii activului net pe acţiune prin investiţii realizate, în principal, în acţiuni şi valori mobiliare româneşti. Fondul se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti din 25 ianuarie 2011 şi a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit (“GDR-uri”) la data de 29 aprilie 2015.

Franklin Resources, Inc. este o organizaţie globală de management al investiţiilor care operează împreună cu sucursalele sale sub denumirea Franklin Templeton. Obiectivul Franklin Templeton este de a oferi rezultate superioare prin furnizarea de soluţii globale şi locale de management al investiţiilor pentru clienţi de retail, instituţionali şi fonduri suverane în peste 170 de ţări. Prin intermediul echipelor specializate, compania are experienţă în toate clasele de active – inclusiv în acţiuni, obligaţiuni, soluţii alternative şi soluţii personalizate multi-active.

Steven van Groningen este preşedinte al Raiffeisen Bank România din anul 2002.

FOTO: Mediafax