Statistici alarmante. Explozie de cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul personalului sanitar

Elena Marinescu 07/07/2020 | 18:25 Ştiri
Statistici alarmante. Explozie de cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul personalului sanitar

Autoritățile anunță că au fost 3.335 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul personalului sanitar, de la debutul epidemiei, ceea ce înseamnă 11,4%. Cele mai multe decese în țara noastră au fost la persoane care sufereau de afecțiuni cardiovasculare – peste 65% din total.

Potrivit raportului săptămânal de supraveghere emis INSP, în săptămâna 29 iunie – 5 iulie, 46,6% din totalul cazurilor de COVID-19 s-au înregistrat în București, Brașov, Argeș, Prahova și Galați.

În aceeași perioadă, 44,9% din totalul deceselor au fost în Argeș, București, Prahova, Dâmbovița și Suceava. Un caz din nouă a fost înregistrat, în ultima săptămână, la personalul medical. În acest context, este importantă cifra totală a cazurilor de COVID-19 din rândul personalului medical de la debutul epidemiei în România, respectiv 3.335 de cazuri, ceea ce reprezintă 11,4%.

În ultima săptămână cuprinsă în raport, 78,2% dintre decesele din România au fost la persoane peste 60 de ani, iar 58,7% s-au înregistrat la bărbați. 93,9% din totalul celor decedați aveau cel puțin o altă afecțiune.

În ceea ce privește comorbiditățile, cele mai multe decese au fost la persoane care sufereau de afecțiuni cardiovasculare – 65,3%, de diabet – 30,6%, afecțiuni neurologice – 22,4%, afecțiuni renale – 19,9%, afecțiuni pulmonare – 18,3%, obezitate – 17%, neoplasm – 12,1%. 19,9% dintre decese aveau alte comorbidități, transmite Mediafax.

De altfel, marţi a fost anunţat decesul medicului de familie din cadrul dispensarului din localitatea Crângurile, judeţul Dâmboviţa, după ce a fost infectat cu virusul COVID-19, în luna iunie. Este vorba de medicul Daniela Toma, care a fost internată la un spital din București, dar starea acesteia a fost gravă încă din momentul depistării cu coronavirus. Aceasta suferea și de alte afecțiuni.

Medicul de familie a contactat virusul de la o asistentă din cadrul aceluiași dispensar, care a fost confirmată cu puternicul virus la jumătatea lunii trecute.

Starea de sănătate a celuilalt medic de familie din Găeşti, depistat pozitiv cu noul coronavirus, a evoluat favorabil fără complicaţii.

Primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical din Roânia s-a înregistrat pe 7 aprilie. Este vorba despre un ambulanțier în vârstă de 53 de ani din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Suceava. Bărbatul a prezentat simptomatologie COVID-19 în data de 24 martie 2020.

Potrivit GCS, până marți, 7 iulie, în România au fost confirmate 29.620 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 21.927 au fost externate, dintre care 20.534 de pacienți vindecați și 1.393 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.