Starea de alertă, prelungită cu 30 de zile. Interdicţia participării la pelerinaje religioase, eliminată

Elena Marinescu 10/05/2021 | 18:45 Ştiri
Starea de alertă, prelungită cu 30 de zile. Interdicţia participării la pelerinaje religioase, eliminată

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat, luni, după şedinţa de Guvern, că a fost prelungită starea de alertă cu 30 de zile. Acesta a precizat că oamenii nu sunt obligați să se vaccineze, în vederea accesului la diverse evenimente putând prezenta test RT-PCR negativ sau dovada că a avut boala în ultimele 90 de zile.

Când crești capacitatea, într-un restaurnat de exemplu, să fim siguri că persoanele care se vor afla acolo nu sunt un pericol unii pentru ceilalți. Noi nu obligăm pe nimeni să se vaccineze. Nu vrei să te vaccinezi, atunci te testezi sau ai avut boala în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de 15 zile”, a spus Raed Arafat.

 

 

A avut loc şedinţa CNSU, urmată de şedinţa de Guvern pentru aprobarea stării de alertă pentru încă o lună, începând cu data de 13 mai”, a anunţat, Raed Arafat, după sedinţa de Guvern.

Potrivit acestuia, principalele elemente de noutate sunt:

1. Permitrea circulaţiei persoanelor în 13 mai 2021, intre orele 2-5 dimineaţa pentru Ramadan

2. Este eliminată restricţia legată de domiciliu privind particparea la pelerinaje religioase sau procesiuni

De asemenea, şeful DSU a declarat că este luată în calcul participarea spectatorilor la competiţiile sportive, ca evenimente test sau pilot, pe baza propunerilor MTS şi cu avizul MS. ”Participarea permisă pentru persoanele vaccinate, cele care prezintă rezultatul unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore. În timpul şedinţei s-a mai adăugat şi testul antigen nu mai vechi de 24 de ore, cu condiţia prezentării unui certificat, emis de cineva autorizat. Condiţiile se stabiliesc prin ordin comun MTS – MS”, a mai precizat Raed Arafat.

Acesta s-a mai referit şi la activitatea la cinema, concerte, teatre, cu participarea publicului la o capacitate peste 50%, doar ca evenimente test sau pilot. ”Până pe 1 iunie se mai fac analize de Comitetul interministerial şi pentru măsurile de 1 iunie sau după 1 iunie se revine până atunci cu alte acte”, a mai spus Arafat.

Întrebat cât va mai fi prelungită starea de alertă, Raed Arafat a precizat: ”Analiza la CNCCI reunoaşte că situaţia e spre îmbunătăţire, dar să vedem cum merge situaţia luna asta, dacă rămâne stabilă sau creşte numărul cazurilor. Starea de alertă ne permite luarea unor măsuri care sunt însă necesare.

Dacă se stabilizează situaţia, se va opri. Nimeni nu are niciun interes să menţină România în starea de alertă nicio zi în plus (…) Depinde cum evoluăm. Nu am zis clar după o lună sau două. Declararea stării de alertă depinde să ajungem la stabilitate şi nu mai avem nevoie de ea”, a mai afirmat Arafat.